Jak udělat nezapomenutelné špízy na grilu?
11. 8. 2023 Vaření
Maso, slanina, cibule, maso, slanina… také vás už takové špízy nudí? Nebojte se popustit uzdu fantazii a na jehlu napíchnout takové ingredience, které z vašeho špízu udělají pokrm hodný bohů. Jak na to?
Krok číslo jedna: vyberte si správný gril
Jaký gril je nejlepší? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, jaký způsob úpravy jídla preferujete. Grily na dřevěné uhlí dodají jídlu tu pravou vůni, plynové grily umožňují zdravější přípravu i regulaci teplot, elektrické grily se hodí i do uzavřených prostor.
Neopomeňte ani výběr grilovacích jehel. Raději zapomeňte na dřevěné špejle, na které je na grilu přece jen příliš horko. Grilovací jehly by měly být z kvalitní oceli. Jen tak zabráníte tomu, že se potraviny budou na jehly lepit nebo že po pár použitích podlehnou korozi.
Zásadní otázka: co napíchnout?
Klasiku zná každý z nás. Kuřecí či vepřové špízy na grilu doplněné cibulí, kouskem slaniny, případně paprikou a jinou zeleninou. Co to tentokrát zkusit trochu jinak?
5 tipů na extra špízy inspirované naší i zahraniční kuchyní:
- Šašlik, šiškebab, adana kebab a další exotická jména pokrmů označují mleté maso (hovězí, vepřové, telecí, skopové a jiné dle dané kultury), které se obaluje kolem jehly a poté se griluje. Většinou se jedná o precizně namleté maso doplněné rozličným kořením (chilli, sumah, sůl, pepř, pálivá paprika, římský kmín, kurkuma, čubrica) a samozřejmě bylinkami, jako je koriandr, rozmarýn či tymián. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy na špízy budete napichovat kuličky z mletého masa.
- Souvlaki. I když se může zdát, že jde jen o kuře či vepřové napíchnuté na špejli (nic jiného se nepřidává), překvapí vás, jak je chutné. Základem je maso naložit do směsi citronové šťávy, česneku, oregana, tymiánu, červeného vinného octa, soli, pepře a olivového oleje. K tomu svěží tzatziki a ogrilovaná pita a máte řecké menu jako vyšité.
- Zeleninové špízy. Ty ocení nejen vegetariáni a vegani, ale můžete je pojmout třeba i jako přílohu k masu či uzenině. Velmi chutná je kombinace žampionů, cukety, cibule, ale můžete přidat i papriky či cukrovou kukuřici. Ani zeleninu nezapomeňte ochutit a během grilování potírat olejem s bylinkami.
- Špízy na grilu v alobalu. Jsou kombinací párků pokrájených na kolečka, cibule, papriky a klasického eidamu (alobal zabrání, aby sýr nevytekl). Na marinádu budete potřebovat kečup, worcester, plnotučnou hořčici a sójovou omáčku.
- Ovocné špízy. Jaká sladká tečka se hodí na grilovačku? Samozřejmě grilovaná. Základem těchto špízů je ovoce s pevnou dužinou: hrušky, jablka, ananas. Vybírejte méně zralé plody, aby držely na jehle. Jako marinádu použijte javorový sirup smíchaný s vodou a citronovou šťávou. Na grilu ovoce krásně zkaramelizuje.
Nevíte, jaké špízy si na grilu připravíte? Nabízí se jednoduché řešení. Zakomponujte do svého menu všechny zmíněné varianty. Některý jako předkrm, masové jako hlavní chod a sladké na závěr. Špízové dilema vyřešeno.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více