Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíčky z kynutého těsta jsou krásně vláčné a nadýchané jako obláček, ořechová nádivka s medem se rozplývá na jazyku
Zdroj: Toprecepty, Zdenka +++

Už se vám přejedly lehké ovocné dezerty a rychle hotové koláče s čerstvým ovocem? Možná je ten pravý čas vrátit se k moučníkům z kynutého těsta, které vám po delší době zase přijdou k chuti.

Sladké rohlíčky

Nemusí být zrovna svátek svatého Martina, abychom se rozhodli si připravit tyto nádherně měkoučké a vláčné rohlíčky. Výbornou příležitostí je jakákoliv návštěva, případně oslava. Všichni budou mlaskat. Jde o kynuté drobné pečivo, proto je třeba počítat s časem nutným na kynutí. Ovšem výsledný chuťový zážitek to vynahradí. 

Kynuté těsto na rohlíčky

Rohlíčky se sice dají připravovat i z listového těsta, případně ze šlehačkového těsta, ale tomu kynutému se zkrátka nic nevyrovná. Kynuté těsto připravujeme z kvasnic, pro drobné urychlení z těch sušených. Sušené kvasnice se totiž dávají rovnou do těsta a nechystá se kvásek. Pro kynutí je ovšem důležité, aby žádná z ingrediencí nebyla studená. 

Náplň do rohlíčků

Rohlíčky se, podobně jako buchty, případně koláčky, mohou plnit nejen ořechovou nádivkou, ale také tvarohovou, makovou, výborná jsou i hustá povidla, případně nutella. Rohlíčky jsou možné i ve slaných variantách. Tady se zase uplatní sýr, slanina nebo uzenina.

Balení rohlíčků

I když příprava rohlíčků vypadá komplikovaně, není tomu tak. Stačí si vzít na pomoc šablonu, která nám do těsta protlačí kolo, třeba velkou pokličku nebo talíř. Tu pak rozdělíme na osm částí. Do nejrozšířenějšího místa trojúhelníku pak dáme trochu náplně a rohlíček od nejkratší strany zarolujeme. 

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Příprava rohlíčků z kynutého těsta

Na tyto rohlíčky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 300 ml mléka, 200 g másla, 80 g cukru moučka, 2 žloutky, 2 malá vejce. Na ořechovou nádivku: 150 g mletých vlašských ořechů, 6 lžic mléka, 40 g medu, 60 g rozemletých piškotů a 80 g cukru moučky.

Jak na to? Máslo nechte povolit. Do misky dejte mouku, cukr, sušené droždí. Mléko přihřejte a přilijte ke směsi. Rozklepněte dvě vejce do misky a dvě vajíčka rozdělte tak, že bílek dejte stranou (na jiné využití) a žloutky do misky. Nakonec vložte máslo a zpracujte hladké a lesklé těsto. V případě potřeby přidejte mouku. Zakryjte misku utěrkou a nechte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu. Trvá to zhruba hodinu.

Zatím si připravte nádivku smícháním ořechů, mléka, medu, cukru a piškotů. Troubu  rozehřejte na 180 °C. Když těsto vykyne na požadovanou velikost, připravte si vál, pomoučněte ho hladkou moukou a dejte na něj těsto. Z těsta vyválejte placku, použijte třeba větší misku, aby se dal vytvarovat kruh. Kulatým nožem pak kruh rozdělte na čtvrtiny, a ty pak ještě na polovinu. Získáte osm trojúhelníčků. Do nejširší části trojúhelníku dejte lžičkou náplň a rohlíčky zaviňte. Po krajích je můžete trochu ohnout.

Připravte si plech vyložený pečicím papírem a rohlíčky na něj naskládejte. Plech dejte do trouby a rohlíčky pečte do růžova. Po upečení dejte chladit na mřížku a můžete je posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Pokud spěcháte, připravte si rohlíčky ze šlehačkového těsta podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více