Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový džem je nejlepší z vylisované šťávy. Jeho chuti prospěje přidání skořice nebo kardamomu
Zdroj: Toprecepty, Herbateka

Rakytník je jednou z nejzdravějších plodin, které nám příroda na podzim nabízí. Drobné oranžové kuličky se sice dají jíst i syrové, mnohem lepší však jsou v zavařené formě. Třeba marmeláda nebo sirup z rakytníku jsou doslova nabité vitaminy a ještě mají báječnou nakyslou chuť. 

Zázračné ovoce plné vitaminů

Rakytník je poměrně nenápadný keř ještě s nenápadnějšími malými oranžovými plody. V obchodech se rakytníkové produkty prodávají poměrně draze, samotný rakytník však zase tak vzácný není, je totiž poměrně nenáročný. Na keře s trny tak můžete poměrně často narazit i běžně v parcích, kde se vysazují jako okrasné dřeviny.

Ti, kteří ho mají na zahradě, se pak na začátku podzimu mohou radovat z plodů, které jsou neskutečně zdravé, neboť jsou plné vitaminů a minerálů. Nejvíc vynikají obsahem vitaminu C, jehož mají dokonce mnohem víc než pomeranče. Díky tomu rakytník úžasně působí na podporu imunity, což hlavně oceníte v čase podzimních plískanic, kdy nás ohrožují různé rýmičky a kašle. 

Rakytník je nejlepší nechat přejít mrazem

Období, kdy se můžeme užívat rakytník, je poměrně dlouhé. Jeho hlavním časem je sice září, plody se ale na některých místech dají sklízet již od poloviny srpna a na větvičkách vydrží drobné kuličky až do zimy, pokud je tedy dřív nesklidíte. Říká se dokonce, že v případě rakytníku je lepší, když se nechá přejít mrazem. (Jen se to nesmí s dobou zrání přehnat, neboť přezrálý rakytník pak již neobsahuje tolik vitaminů.)

Plody jsou pak sladší a navíc se mnohem lépe sklízí. Kuličky se totiž z trnitých větviček špatně otrhávají, ty přemrzlé se ale dají poměrně snadno oklepat. Tato metoda sklizně je ostatně běžná na Sibiři, kde je rakytník hojně využívaný místními šamany k léčbě mnoha zdravotních neduhů, neboť jej považují přímo za zázračný. U nás, kde takové mrazy nebývají, se doporučuje ostříhat celé větvičky, nechat je zmrznout v mrazáku a teprve pak oklepat.  

Jak využít rakytník?

Rakytník je specifický i svou chutí, která nemusí úplně každému sednout. Plody jsou totiž poměrně kyselé a trpké. Pokud k nim ale přidáte cukr nebo med, chutná mnohem lépe, navíc je můžete nakombinovat i s jinými sladšími druhy ovoce (třeba s jablky nebo hruškami). Z rakytníku se nejčastěji připravují různé šťávy a sirupy, které jsou mnohem zdravější z plodů lisovaných zastudena, neboť v nich zůstane víc živin. 

Právě ze šťávy je i lepší připravit džem. Kuličky rakytníku totiž obsahují drobné pecičky, proto je vhodné povařené plody propasírovat nebo z nich rovnou vylisovat šťávu. Rakytník se navíc na výrobu džemu báječně hodí, neboť obsahuje hodně pektinu, takže výborně želíruje. Rakytníkový džem je vynikající sám o sobě, jeho chuti navíc prospěje přidání skořice nebo kardamomu. A jak takový džem uděláte? 

Budete potřebovat: 2 kg rakytníku, 2 kg cukru krupice, 2 balíčky Gelfixu 2:1, skořice nebo kardamom podle chuti. 

  1. Ostříhané větvičky s plody uložte do mrazáku. Když jsou plody zmrzlé, oberte je z větviček a nechte v míse rozmrznout. Druhý den rozmrazené plody propláchněte studenou vodou, abyste odstranili drobné větvičky, lístky apod.
  2. Plody umelte v odšťavňovači. Vylisovanou šťávu pak nalijte do hrnce, případně přidejte koření a přiveďte k varu. Přidáme cukr a Gelfix. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru. Část cukru můžete nahradit i trochou medu.
  3. Povařte, dokud džem neztuhne. To si otestujte tak, že část džemu kápněte na studený talířek – měl by rychle ztuhnout. Hotový rakytníkový džem přelijte do sklenic, zavíčkujte je a ihned na 5 minut otočte dnem vzhůru. Potom sklenice otočte zpět, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte vychladnout.
  4. Rakytníkový džem se dá použít jako netradiční náplň do koblih, můžete jím slepovat i linecké sušenky nebo jej použít do různých koláčů. Výborně se hodí také k masu, hlavně do omáček ke zvěřině. Vynikající je rovněž v horkém černém čaji.

Náš tip: Kromě bezu dozrávají na podzim i další podobné drobné a na živiny bohaté plody - bezinky, neboli plody černého bezu. Z nich si můžete připravit třeba tento likér podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více