Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První kolo nové řady MasterChef Česko přineslo mnoho zajímavých kuchařských kreací, ale nejpřekvapivější zřejmě byly kynuté buchty Žanety Kavala. Ta dokázala v krátkém čase vytvořit pokrm, ze kterého byli porotci nadšeni. S Toprecepty.cz se Žaneta podělila o recept na tohle perfektní sladké jídlo.

Buchty jako charakteristické jídlo

V úplně první výzvě MasterChef Česko 2023 dostali účinkující za úkol vytvořit jídlo, které by je charakterizovalo. Žaneta měla jasno hned. „Já mám nejlepší kamarádky a my si říkáme, že jsme buchty z plechu. Krásný holky, buchtičky,“ vysvětlovala devětadvacetiletá soutěžící porotcům Radku Kašpárkovi, Janu Punčochářovi a Přemku Forejtovi.

Strach z porotců

Když ovšem kosmetička z Pardubic nesla ochutnat své buchty porotcům, už tak veselá nebyla a potichu řekla „já mám strach“. Po prvních reakcích porotců bylo ovšem vidět, že úplně zbytečně. „Já nevím, jak jste dokázala za tak krátký čas, aby vám ty buchty vyskočily,“ divil se Jan Punčochář. „Jsou vláčné, jsou křehké, nahoře jsou křupavé a když je dáte do úst, tak se vám rozplynou. Já vám musím poděkovat, protože jste mě úplně vrátila do dětství,“ dodal populární šéfkuchař.

Kašpárek ocenil odvahu

Chválou nešetřil ani obávaný „kat“ soutěžících Radek Kašpárek. „Jste milá, zábavná, usměvavá, ale, co se mi na vás líbí nejvíc, že máte kuráž,“ zdůraznil šéf michelinské restaurace Field. „Vařit poprvé v této kuchyni, pod tak enormním tlakem a zvolit si kynuté těsto, tak to už že chce opravdu trošičku odvahy,“ dodal s tím, že je strašně rád, že se Žanetě podařilo buchty krásně upéct. „Jsou vláčné, voňavé, perfektně udělaná vanilková omáčka. Takové buchty bych mohl jíst pořád,“ ocenil pokrm Kašpárek.

Recept složitý na zapamatování 

Žaneta si dobře uvědomovala, že si nevybrala nejlehčí recept. „Myslím si, že sladké jídlo je určitě risk, protože zapamatovat si všechny ty suroviny není jednoduché,“ věděla již během vaření soutěžící.

Pro čtenáře webu Toprecepty.cz se ovšem do pečení pustila ještě jednou i doma, aby mohla nabídnout nejen recept, ale také fotografie sladkého pokrmu. „Recept není na rychlo buchty. V soutěži MasterChef jsme měli k dispozici trouby s programem na rychlé kynutí a kdo takovou troubu nemá, třeba jako já, bohužel musí trpělivě čekat,“ říká se smíchem pro Toprecepty.cz stále dobře naladěná kosmetička. Je důležité dost ochutnávat a dochucovat podle toho, jak to má každý rád,“ dodává.

Buchtičky plněné mákem a povidly, se švestkovou omáčkou, vanilkovým krémem a mandlovou drobenkou

Na skvělé buchtičky podle účastnice MasterChef Česko 2023 budete potřebovat: na těsto - 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 55 g cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 270 ml plnotučného mléka, 1 kostku droždí, špetku soli, citronovou kůru ze dvou citronů, 20 ml amaretta, 1 vanilkový lusk.

Na vanilkový krém - 400 ml 40% smetany, 200 ml plnotučného mléka, 40 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr , 40 ml rumu, 20 ml amaretta, 6 žloutků (zhruba 115 g).

Na makovou náplň - 100 g mletého máku, podle potřeby plnotučného mléka, dvě velké lžíce povidel, 1 vanilkový cukr, 80 ml rumu, cukr krupice.

Na švestkovou omáčku - 500 g švestek, dvě lžíce povidel, 1 vanilkový cukr, 20 ml amaretta, 40 ml rumu, 1-2 lžíce mleté skořice, cukr krystal, lžičku másla.

Na mandlovou drobenku -  200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru a 50-80 g mandlí (ideálně na plátky).

Jak na to?

  • Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte v kuchyňském robotu nelepivé těsto. Míchejte na střední výkon zhruba 5 minut a dalších 5 minut na výkon vysoký. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte trochu mléka. Pokud se vám bude zdát naopak moc tekuté, přidejte polohrubou mouku.
  • Těsto nechte kynout přikryté fólií nebo navlhčenou utěrkou do dvojnásobného objemu.
  • Makovou náplň vytvoříte snadno. V kastrůlku smíchejte mléko, mák, vanilkový cukr a rum a krátce prohřejte do zhoustnutí. Tak, aby byla směs krémová, všechno mléko pak necháme zredukovat. Poté dochuťte cukrem a povidly podle vlastní představy a náplň nechte vychladnout. 
  • Těsto si rozdělte těsto na tři části. Vyválejte je do podlouhlého válečku a odkrajujte „buchtičky“. Ty naplňte vychladlou makovou náplní, zabalte a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Než všechny buchtičky naplníte, začnou znovu kynout. Nechte je zdvojnásobit objem. 

  • V rendlíku rozpusťte máslo a po zchladnutí přidejte 20 ml rumu.

  • Před pečením buchet si ještě připravte mandlovou drobenku. Všechny ingredience smíchejte, dejte na na plech na pečící papír a pečte do zlatova při 180 stupních.

  • Buchty pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů, dokud nejsou na povrchu zlaté. Během pečení je aspoň třikrát potřete máslem s rumem, naposledy po jejich vytažení. 

  • Během pečení si připravte vanilkový krém: Ohřejte mléko se smetanou, ale ne do bodu varu. Během ohřívání přidejte do mléka vanilkový lusk, cukr a rum. Trochu cukru ale předem odeberte a přidejte do žloutků.
    Když se mléko se smetanou zahřeje, pomalu k němu přilévejte vaječnou směs a za stálého šlehání metlou spojte. Krém by měl lehce zhoustnout. Pozor, chceme udělat lehký krém, ne pudink, proto mléko pouze ohříváme. Pokud se vám bude zdát krém moc hutný, stačí přidat trochu mléka. Nakonec můžete krém ponorným mixérem rozmixovat, abyste jej zbavili náhodných hrudek.

  • Na řadu přichází švestková omáčka. Na pánvi zarestujte na kousku másla švestky. Podlijte je amarettem a rumem. Nechte odpařit alkohol a přidejte dvě lžíce povidel, skořici a vanilkový cukr. Nechte restovat, posléze vše vymixujte ponorným mixérem do hladké konzistence. Vraťte na pánev, přidejte kousek studeného másla a zašlehejte.

  • Buchty servírujte posypané mandlovou drobenkou a zalité vanilkovou omáčkou a švestkovou omáčkou.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více