Pivní trendy roku 2023: V Česku roste obliba nealkoholických zlatavých moků a bodují i ovocné varianty a speciály
12. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Pivo se dá bez nadsázky označit za český národní nápoj. Dopomáhá tomu i fakt, že našinci jsou v konzumaci, přepočtené na jednoho občana, lídrem celosvětového žebříčku. Kdo by si ovšem myslel, že pivovarnictví stojí na místě, asi by se divil. Vnímá totiž trendy, které se postupem času mění a přizpůsobuje se jim.
Více alkoholu
Například od roku 2022 se do popředí zájmu pivařů dostávají „silná“ piva, tedy ta, která mají objem alkoholu mezi 7-9 procenty. Proto se i letos podle serveru Backbar budou dobře prodávat například piva typu IPA. „India Pale Ale“ jsou světlá, vyrobená za použití svrchního kvašení.
Jejich ovocná chuť může kdekoho zmást, ale právě IPA jsou piva, která disponují větším množstvím alkoholu, než klasické druhy. Záleží na tom, na jaký konkrétní druh narazíte.
Pokud budete hledat mezi českými výrobci, uspějete především u menších pivovarů. Například ten z Kamenice nad Lipou nabízí 15° IPA s obsahem alkoholu 6,5 %, minipivovar Obora je se svou 15° India Pale Ale na stejných číslech, pivovar Falkon vyrábí 17° Tyjátr IPA se 7,6 % a Permon 17° Zaříkávač chmele má dokonce 8 procent obsahu alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Bez alkoholu
Překvapivě se stejným, možná i větším ohlasem, setkávají se poslední léta i piva nealkoholická. Poznat je to například i v nabídce českých restaurací, v nichž se dnes již zcela běžně objevuje točené nealko pivo nebo alespoň jeho plechovková varianta, často ochucená. Tento druh nápojů dokázal zaujmout i dívky a ženy, pro něž se vlastně nejedná o pivo, ale o společensky přijatelnou limonádu.
Je sice třeba si uvědomit, že pojem nealkoholické není u piva přesný, neboť i tyto výrobky obsahují kolem 0,5 % objemu alkoholu, přesto jsou ve srovnání s klasickým pivem „neškodná“ a rozhodně vám nehrozí, že po nich budete mít druhý den kocovinu. Pochopitelně za předpokladu, že jich vypijete rozumné množství.
Mohlo by vás zajímat
Ovocná piva nejen pro dámy
Do kategorie nealko piv můžeme započítat i ta „ovocná“ s jejichž nabídkou se nyní pivovary přehánějí. Jejich obliba se stupňuje poslední tři roky a zatím se zdá, že nejinak tomu bude i v následujících letech.
Jak vysvětluje server Brewandhub, může za to nejen to, že se objevují i nízkokalorické verze, oslovující dámskou část zákazníků, ale také nakyslá chuť, která zanechává „návykový pocit, který konzumenta láká k tomu, aby chtěl další pivo“.
Limitované série a netradiční příchutě
Speciální kategorií jsou limitované edice a sezónní piva. Ty vyrábí jak malé pivovary, tak i ty věhlasnější, které pochopili, že své zákazníky musí stále něčím překvapovat. Například letošní Oktoberfest, který proběhne od 16. září do 3. října nabídne takových speciálů spoustu.
Obdobnou, i když menší, nabídku najdete i na některých dočesných v České republice. Standardně můžete ochutnat například piva s višňovou příchutí, poslední dobou se do obliby dostaly i maliny, dýně či hroznové víno.
Zdražení Plzně
Svou roli v letošních pivních trendech ovšem může sehrát i zdražení, které od 1. října plánují Plzeňský prazdroj a Bernard. Zatímco oblíbená dvanáctka bude v restauracích a hospodách stát zhruba o dvě koruny víc, druhý jmenovaný pivovar hodlá zdražit o korunu. Ne však pouze točenou, ale i lahvové a plechovkové verze.
Ostatní výrobci piva zatím vyčkávají, zda nebude pivo zařazeno do jiné sazby DPH. Například Budvar však už ohlásil, že pokud půjde s cenou nahoru, bude to až v příštím roce.
Zdroje informací:
getbackbar.com - What's Happening in 2023: Beer Trends
brewandhub.es - 2023 Trends in the Craft Beer Industry
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční občerstvení pro dospělé koledníky: Čím je pohostit, aby doplnili vydanou energii
Historie piva: Vařili je mniši a bylo tak husté, že se jedlo lžící! Co ještě nevíte o našem národním nápoji?
Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami