Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené ziti

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Zapečené těstoviny jsou velmi rychlým pokrmem pro celou rodinu. V tomto receptu najdete inspiraci na penne zapečené s mletým masem a směsí tří různých druhů sýra. O dochucení se postará také čerstvá bazalka.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 404 kJ /
3 921 kcal
Bílkoviny280,40 g
Tuky151,77 g
Vláknina23,90 g
Cholesterol 725 mg
Sodík 3,88 g
Sůl9,52 g
Sacharidy347,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Měly by být spíš trochu tvrdší, čeká je ještě pobyt v troubě. Krok 2: V hrnci rozpálíme olivový olej a opečeme na něm česnek nakrájený na tenké plátky. Mleté maso na něm zprudka opečeme. Přidáme rajčata, okořeníme solí, pepřem a chilli a dáme větší část bazalky. Dusíme do změknutí masa. Krok 3: Vmícháme ricottu, asi polovinu nastrouhaného parmazánu a půl natrhané mozzarelly. Promícháme a stáhneme z plotny. Krok 4: Vmícháme předvařené těstoviny, přendáme do vymazané zapékací misky a posypeme zbylým parmazánem a mozzarellou. Krok 5: Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15-20 minut, aby se všechen sýr rozpustil a roztékal. Podáváme ozdobené zbylou bazalkou.

TIP: Bazalka v kuchyni

Zveřejněno 8. 5. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem našla v časopise pod nadpisem “Smrtelně dobré”, a tak jsem zkusila a moc nám chutnalo. Tudíž předávám dál.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené ziti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPXzg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené ziti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPXzg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

RubyRom: Ahojky, moc Tě zdravím. Jsme na tom podobně. Člověk se pořád učí... ;-) A chutné to opravdu bylo, děkuji... :-)
Měj se moc hezky, ať se daří. :-K

zuzi777a: Máte dobrou fantazii... :-) Upřímně, já si název také vygooglila, neb jsem toto pojmenování slyšela poprvé... ;-)
Přeji hezký den. :-K

Monika146: Děkuji, budu se těšit... ;-) Mějte se! :-K

Tak jsem zase o něco chytřejší, tento název na těstoviny jsem také neznala.
Máš to moc pěkné a určitě to chutná skvěle.:yes::yes:

Jé, to jsem vůbec netušila, že se některé těstoviny takhle jmenují. Ja myslela na první pohled, že to jsou těstoviny podle nějakého "zíti" jakože zeťáka!🤭😁

Moanka: Děkuji vám za odpověď a rozšíření obzorů :-) Co nejdřív vyzkouším. Mějte se hezky:-K

Ziti jsou dlouhé trubičky podobné bucatini, dlouhé 25 cm. Název se překládá jako nevěsta. Tradičně jsou podávané na svatbách, při oslavách nebo rodinných setkáních. Když je v neděli ráno v uličkách Neapole slyšet praskání, tak neapolské ženy lámou ziti.:-K

:-)<3:yes::yes: Moc pěkně jsi uvařila , chutnalo by mi , máš pěkný recept i foto :-K

maris: Ahoj Maris. Děkuji za komentář. Ziti jsou těstoviny dlouhé asi 25 cm, ve tvaru trubek. Ty se prý před vařením lámou... Já koupila krátké trubky - těstoviny pene. :-8
Zdravím a přeji krásný sváteční den... :-K

Monika146: Ahoj Moniko, moc děkuji za milou zprávu. To jsem ráda, že se recept líbí a ještě radši budu, když si pochutnáte. ;-) Název "ziti" jsem vlastně nezvolila já, ale právě tak bylo jídlo nazvané v časopise (domnívám se, že v Gurmetu, možná v Apetitu). Ziti jsou vlastně dlouhé těstoviny (cca 25 cm) ve tvaru trubiček. Proto jsem použila tyto těstoviny. Ale za mne je úplně jedno, jaké si vyberete... :-8 Potěší mě zpětná vazba. ;-)
Přeji krásný sváteční den... :-K

Krásný recept i fotka:yes::-), můžu se zeptat, co je to "ziti" ?;-)

Moanko, tento recept je velice zajímavý a lákavý a rozhodně se ho chystám brzy vyzkoušet, protože mám ráda těstoviny. Jen bych se ráda dozvěděla, proč jste zvolila takový netradiční název? Děkuji vám za odpověď.

Suroviny:
těstoviny penne, maso mleté mix, česnek, rajče sterilované, vločky chilli, sýr ricotta, parmazán, sýr mozzarella, bazalka čerstvá, olej olivový, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu