Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Zdroj: Pixabay, Mabel Amber

Semeno anýzu je nejen výborným kuchyňským kořením, ale i osvědčeným lékem pro zmírnění trávicích obtíží. Je součástí prodávaných čajů vhodných proti nadýmání a pro lepší trávení, k uvolnění dýchacích cest a pro usnadnění odkašlávání. Patří dokonce i do čajů pro kojící maminky.

Anýz (Pimpinella anisum), rostlina z čeledi miříkovitých, se pěstuje jako jednoletka. Daří se mu v teplejších oblastech. Vyhovuje mu slunečná poloha a lehčí, propustná, písčitohlinitá půda. Semena se na připravený záhon vysévají od března do dubna. Porost anýzu udržujeme okopaný a bez plevelu.
  • Rostlina se pěstuje především kvůli semenům, která dozrávají na konci léta a mají široké uplatnění v kuchyni.
  • Používáme i mladé výhonky a listy. Jsou výrazně aromatické a můžeme jimi doplnit saláty, polévky a omáčky, hodí se k masu a zelenině.
  • Mladé okolíky lze využít při nakládání zeleniny (podobně jako kopr).
  • Rostlina kvete od června do srpna. Jakmile se semena blíží k zralosti, sklízíme celé okolíky a dosoušíme je ve snopcích. Jinak by zralá semena z okolíků vypadla.

Využití anýzu při vaření a pečení

Ne každému výrazné aroma anýzu vyhovuje, ale pokud patříte mezi jeho příznivce, určitě se ve vaší kuchyni uplatní. A jaké jsou možnosti?

Jak naložit červenou řepu

Pokud jste si anýz oblíbili, určitě ho využijete i při nakládání červené řepy. Patří do nálevu, kterým se zalije předvařená červená řepa. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme a naskládáme do sklenic. Zalijeme přecezeným nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Pro ty, kdo si na anýz nepotrpí, můžete připravit červenou řepu bez anýzu. Bude dobře chutnat i tak.
A do čeho rádi používáte semena anýzu vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky