Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Semeno anýzu je nejen výborným kuchyňským kořením, ale i osvědčeným lékem pro zmírnění trávicích obtíží. Je součástí prodávaných čajů vhodných proti nadýmání a pro lepší trávení, k uvolnění dýchacích cest a pro usnadnění odkašlávání. Patří dokonce i do čajů pro kojící maminky.
- Rostlina se pěstuje především kvůli semenům, která dozrávají na konci léta a mají široké uplatnění v kuchyni.
- Používáme i mladé výhonky a listy. Jsou výrazně aromatické a můžeme jimi doplnit saláty, polévky a omáčky, hodí se k masu a zelenině.
- Mladé okolíky lze využít při nakládání zeleniny (podobně jako kopr).
- Rostlina kvete od června do srpna. Jakmile se semena blíží k zralosti, sklízíme celé okolíky a dosoušíme je ve snopcích. Jinak by zralá semena z okolíků vypadla.
Využití anýzu při vaření a pečení
- Slané pečivo: Anýz přidáváme do těst, ze kterých pečeme chleba nebo různé dalamánky.
- Sladké pečivo: vánočky, mazance, různé sladké sušenky a vánoční cukroví
- Perníčky: Anýz je oblíbenou součástí perníkového koření.
- Polévky: Anýz můžete vyzkoušet do zeleninových a luštěninových polévek.
- Nakládání zeleniny: Velmi oblíbený je při nakládání některých druhů zeleniny, především červené řepy. Anýz je vhodný i do jídel, jejichž součástí je červená řepa.
- Likéry: V našem receptáři je např. recept na populární ořechovku, která se připravuje z nezralých vlašských ořechů (včetně zelené slupky).
- Masové pokrmy: I při tepelné úpravě masa, např. při pečení drůbeže, najde anýz uplatnění.
- Čaje: Anýz je součástí mnoha prodávaných směsí s pozitivními účinky na zdraví.
Jak naložit červenou řepu
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 8 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 13 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře