Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká mléčná rýže: Skvělou snídani lehce připravíte jen ze 3 surovin. Díky správnému výběru rýže bude nádherně krémová
Zdroj: Toprecepty.cz

Přemýšlíte nad jednoduchou, a přitom výbornou snídaní? Mléčná rýže je v tom případě ideální volbou. Připravte si ji doma. Poradíme, čím ji vyšperkovat, aby krásně vypadala i skvěle chutnala.

Proč si dát ke snídani mléčnou rýži

Snídaně je základem dne. Ať už snídáme hodně nebo málo, je důležité, aby nám chutnalo, a my tak příjemně zahájili krásný den. Snídaně by v každém případě měla být pestrá.

Možná si kupujete v obchodě mléčnou rýži. To je ale vlastně rýžová kaše. A tu su snadno připravíme doma. Stačí na ni pár ingrediencí a dozdobit si ji můžeme každý den jinak. A s trochou tipů z ní vznikne hříšně lahodná dobrota.

Co je potřeba na mléčnou rýži

Mléčnou rýži si můžeme přichystat jen z několika surovin. Kromě rýže a mléka, ještě sůl a cukr. Ale kouzlo spočívá v surovinách a přípravě. Hlavní roli hraje výběr rýže. Kterou rýži použít? Na mléčnou rýži můžeme využít zbytek vařené rýže. Výsledek ale bude nepříliš chuťově zajímavý. Když na vaření rýže použijeme vodu, je to na její chuti zkrátka znát. Trocha mléka na závěr pak výsledek nezachrání.

Na mléčnou rýži je tedy potřeba suchá rýže, nejlépe kulatozrnná (ideální je třeba arborio), která se používá i na rizoto. Díky tomu, že je plná škrobu, bude výsledek nádherně krémovitý. 

Jak správně vařit mléčnou rýži

Rýži je třeba vařit hned v mléce. Aby se nepřipalovala, je ideální využít rýžovar, a budeme to mít bez práce. Tento speciální hrnek funguje na principu vaření na páře. Pokud ho ale doma nemáme, sáhneme po kastrolu se silným dnem. 

Jak chuťově vyladit mléčnou rýži

Chuť vylepšíme právě využíváním mléka při přípravě. Můžeme ale kápnout i trochu kondenzovaného mléka (slazeného nebo neslazeného). Pak už nebude potřeba sladit. Variantou je i 12% smetana nebo smetana do kávy. Kápnout můžeme i vanilkovou esenci nebo přidat vanilkový cukr

Chuť úžasně vylepší i plátek másla. Nejdříve trochu vmícháme do kaše po vypnutí sporáku. Lžičku rozpuštěného másla můžeme kápnout i na povrch. 

Hotovou mléčnou kaši můžeme dále zdobit podle chuti. Hodí se skořice a cukr, jinou variantou je granko, čokoláda, karamelová poleva nebo marmeláda. Skvělé je samozřejmě ovoce. Čerstvé, rozmražené i kompotované. 

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit mléčnou rýži

Na mléčnou rýži si přichystejte: 150 g kulatozrnné rýže, 500 ml mléka, špetku soli, plátek másla a cukr dle chuti. Kakao a ovoce (například jahody či maliny) na ozdobu.

Jak na to? Rýži propláchněte. Do hrnce nalijte zhruba polovinu mléka, přidejte rýži, sůl a přiveďte k varu.

Vařte zhruba čtvrt hodiny za občasného promíchání, dokud rýže nezměkne. Přilévejte postupně zbytek mléka a zamíchejte. Rýže bude mít hustotu kaše. Nakonec vmíchejte cukr. Sporák vypněte a vmíchejte tenký plátek másla. Nandejte rýži na talíř a dozdobte třeba kakaem a ovocem.  

Náš tip: Připravte si sladkou mléčnou rýži podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více