Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte na zahradě spoustu jablek a už nevíte, co s nimi? Tak co si přeměnit do tekuté podoby? Menší množství moštu snadno vyrobíte i s pomocí domácího odšťavňovače, pokud ale máte jablek víc, je lepší zajet s nimi rovnou do moštárny. Tam si poradí i s větším množstvím, a ještě získáte mnohem zdravější moštík. 

Mošt - vitaminy v tekuté podobě

Jablečný mošt patří k oblíbeným nealkoholickým nápojům. Jde vlastně o jen vylisovanou ovocnou šťávu (dalo by se říct ovoce v tekutém stavu), která si uchovává všechny vitaminy. Na rozdíl od běžných džusů z koncentrátu, u nichž nejprve dochází k odpaření vody je mnohem zdravější a prospěšnější. Mošty dnes běžně seženete v obchodech, chcete-li ušetřit, mnohem výhodněji vás vyjde, když si mošt vyrobíte sami. Hlavně tedy v případě, když máte jablek plný sad.

Získáte tak navíc opravdu čerstvou šťávu, kterou si případně můžete nechat pasterizovat, aby se prodloužila její trvanlivost. Díky tomuto procesu sice mošt o část živin přichází, v mnoha moštárnách však nabízejí šetrnější pasterizaci, díky níž si mošt vitaminy částečně uchovává. 

Mošt z vlastních jablek se vyplatí

Mošt lze připravit z jakýchkoliv jablek. Lepší však je kombinovat sladké odrůdy s těmi kyselejšími v poměru 3:1, aby byl mošt akorát tak sladký. Samozřejmě ale záleží na vaši chuti a také na tom, jaká jablka máte k dispozici. Máte-li jich víc, než by zvládl váš domácí odšťavňovač, vyrazte s nimi do moštárny nebo do sadů nabízejících moštování.

Profesionální lisy na ovoce zvládnou zpracovat kila jablek. Vzhledem k tomu, že z kilogramu jablek získáte cca 600-700 ml moštu, přičemž za výrobu zaplatíte kolem 4-7 Kč za kg zpracovaných jablek, je to oproti běžné ceně cca 60 Kč za litr hotového džusu, rozhodně výhodnější. A kde tedy moštování jablek nabízejí?

Střední Čechy

Moštárna Slaný – Kvíc - v moštárně v obci Kvíc si užijete moštování se vším všudy, neboť se můžete celého procesu účastnit. Vylisovaný mošt si pak rovnou přeléváte do vlastních nádob – v moštárně doporučují spíš větší barely. Pokud budete mít jablek od 31 kg do 100 kg, cena za 1 kg zpracovaných jablek je 6,90 Kč, nad 100 kg je cena nižší, jen 6,40 Kč.

Za lisování menšího množství jablek do 30 Kg se platí navíc jednorázový poplatek 250 Kč. Součástí moštárny je i pálenice a pro čerstvý mošt si můžete až do listopadu přijet, i když nemáte vlastní jablka. Mošt vám natočí do vlastních nádob. Cena je 17 Kč/l. Více na Mostovani.cz

Ovocný lihovar Kácovka - moštování nabízejí v pálenici v Kácově, a to každý den od 9 do 15 hodin, v pátek a v sobotu do 16 hodin. Na mošt si můžete přinést vlastní láhve, i zde však prodávají bag in boxy o objemu 5 l. Chcete-li nepasterizovaný mošt, zaplatíte 12 Kč/kg zpracovaného ovoce, za ten pasterizovaný v bag in boxu 120 Kč za celé balení. Mošt z jejich jablek stojí 25 Kč/l. Více na Palenicekacovka.cz

Kde ještě moštují: Moštárna Louny (Mostarnalouny.cz), Moštárna Nenačovice (Wichterle.cz), Moštárna Čerčany (Zahradkari.cz).

Severní a severozápadní Čechy

Moštárna Grešík Valdemar Děčín - máte-li jablek méně, oceníte nabídku moštárny známého výrobce čajů. Stačí sem totiž přijet jen s 20 kg jablek. Mošt vám udělají nepasterizovaný. Cena moštování je 6 Kč/kg zpracovaných jablek.

I tady ovšem nabízejí možnost bag in boxů, do něhož vám přelijí rovnou pasterizovaný mošt, jenž vám vydrží až šest měsíců. Za pasterizaci se platí 9 Kč/l již vylisovaného moštu. Bag in boxy mají ve třech velikostech 3 l (30 Kč), 5 l (38 Kč) a 10 l (60 Kč). Více na Gresik.cz.

Sempra Turnov – moštování jablek nabízí společnost Sempra Turnov po domluvě v Jahodovém domě v Tatobitech. Vzniklou šťávu pasterizují a stáčí do bag in boxů. Více na Sempra-turnov.cz. 
Kde ještě moštují: Moštárna Rynoltice (Mostarna-rynoltice.cz), Lihovar Karfikův dvůr (Karfikuvdvur.webz.cz). 

Jižní Čechy

Moštárna Mirabelka – na jihu Čech si můžete se svými jablky zajet do Mladé Vožice u Tábora. Moštují vždy v sobotu, přičemž je nutné se objednat na určitou hodinu. Minimální množství ovoce je 40 Kg. Moštování do vlastních nádob pak stojí 5 Kč/kg zpracovaného ovoce, cena za pasterizaci se rovněž odvíjí i množství zpracovaného ovoce a je 7 Kč/kg. Nabízejí i bag in boxy o objemu 3 a 5 litrů. Více na Mirabelkaos.cz.

Vysočina

Moštárna Pacov – mošt vám zde udělají na počkání, stačí jen přivézt jablka a za chvíli si odvezete hotový mošt. Čerstvý mošt stáčejí do vámi přivezených láhví (cena je 8 Kč/l moštu vyrobeného z vámi přivezených jablek). Pasterizovaný do bag in boxu vás vyjde na 85 Kč (3 l) nebo 120 Kč (5 l). Více na Mostarnapacov.cz

Moštárna a pálenice Veverka – v Rokytnici nad Rokytnou u Třebíče vám vyrobí čerstvý i pasterizovaný ovocný mošt. Moštují jablka i hrušky, jen musíte dovézt minimálně 10 kg. Moštovací den je obvykle čtvrtek, výtěžnost je pak asi 60 %. Cena za moštování je 5 Kč/kg zpracovaného ovoce.

Na pasterizovaný mošt si musíte počkat, i zde vám ho poskytnou v bag in boxech. Prodávají i svůj mošt za 45 Kč/750 ml nebo za 190 Kč/5l. Va nabídce mají třeba i jablečno-rakytníkový 65 Kč/750 ml). Koupit si můžete i čerstvý mošt přímo z lisu za 35 Kč/l. Více na Paleniceveverka.cz.

Jižní Morava

Rodinná moštárna Tulešice – v moštárně u Znojma lisují mošty ze svých bio jablek, můžete si sem ale dovézt i jablka vlastní. Moštování stojí 5 Kč/kg zpracovaného ovoce, pasterizace pak 6 Kč za litr hotového moštu.

I tady vám mošt stočí do bag in boxů – ten pětilitrový vás vyjde na 30 Kč. Moštuje se, když je jablek dostatek, pokud si chcete mošt ihned odvézt, přijeďte v sobotu, to se moštuje pravidelně. Více na Rodinnamostarna.cz

Cidérka – svou moštárnu (i když trochu dražší) mají i v Brně. Pokud budete mít do 50 kg ovoce zaplatíte za moštování do vlastních nádob 12 Kč/kg, v případě většího množství je cena 10 Kč/kg. Pětilitrový bag in box pak vyjde na 175 Kč. Koupit si tu můžete koupit i již hotový čerstvý mošt (dvoulitrová láhev stojí 120 Kč) nebo cider. Více na Ciderka.cz.

Střední Morava 

Moštárna Moštuj Valašské Klobouky - kromě vlastních moštů nabízejí v této moravské moštárně i moštování pro veřejnost. Stačí se objednat, přivézt jablka (minimální množství je 100 Kg) a pak už si jen přijet pro hotový mošt, který vám dají v bag in boxu o objemu 5 litrů. Jablka omyjí, rozdrtí, prolisují a mošt nakonec pasterizují.

Cena za celý tento proces je 4 Kč/kg zpracovaného ovoce. Jeden bag in box stojí 90 Kč. Zajet si sem můžete i pro jejich již hotové mošty v bag in boxech. Nabízejí i méně obvyklé druhy, třeba mošt z jablek jaderniček. Balení (2 l) stojí 149 Kč. Více na Mostuj.cz

Hostětínský mošt – mezi Valašskými Klobouky a Uherským Brodem se nachází i moštárna Hostětín. Na moštování se můžete objednat přímo na jejich stránkách (Mostarna.bio/mostovani), kde najdete online formulář a získáte podrobnější informace. I tady jsou k dostání již hotové mošty v láhvích různých velikostí a v nabídce mají i mošty např. s přídavkem meruněk, hrušek, arónie a červené řepy

Náš tip: Z přebytku jablek si můžete udělat i tato vynikající povidla podle našeho video receptu

Na to, jak vypadá výroba moštů v různých moštárnách se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - OPRAVA Moštování jablek 2023: Velký přehled farem z Čech i z Moravy, kde vám za pár korun zpracují jablka, nebo prodají

Ukázat 11 fotografií

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více