Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakažené kuřecí maso nabízely i supermarkety Tesco či Makro.
Zdroj: Se svolením Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Nebezpečnou salmonelu v kuřecím mase znovu objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Tentokrát se jednalo o zboží, které nabízely supermarkety Marko a Tesco i menší obchody například ve východních Čechách.

Velké obchody reagují

Poslední nakažený vzorek, konkrétně mražené kuře bez drobů od společnosti EU POULTRY, inspekce objevila v Makru. To následně na svém webu oznámilo, že daný výrobek už v jeho mrazáku nenajdete.

„Dovolujeme si Vás informovat, že společnost Makro Cash & Carry ČR s.r.o. přistoupila preventivně ke stažení výrobku z důvodu podezření na kontaminaci salmonelou. Nález byl zjištěn na základě odebraných vzorků státním dozorovým orgánem SZPI. Jelikož nejsme schopni vyloučit riziko u ostatních balení stejné šarže a zdraví zákazníka je na prvním místě, rozhodli jsme se k tomuto kroku,“ uvedlo Makro v tiskové zprávě.

Obdobně se zachoval i řetězec Albert vůči chlazeným prsním řízkům od Vodňanské drůbeže. Ty stáhl z prodeje „na základě nevyhovující senzoriky“. „Upozorňujeme, že byl z prodeje v obchodní síti Albert stažen produkt Kuřecí prsní řízky chlazené, s datem spotřeby 5.10.2023, od dodavatele Vodňanská drůbež. Žádáme zákazníky, aby výrobek nekonzumovali,“ sdělil obchod na svých webových stránkách.

Problém pro celou zemi

V letošním roce se jedná už o několikátý případ, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila kuřecí maso, obsahující patogenní bakterii Salmonella infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.

Na konci září to bylo například v mraženém kuřeti bez drobů z Ukrajiny ve východních Čechách, ve stejnou dobu salmonelu prokázali inspektoři i v kuřecím prsním řízku z prodejny Tesco v Mostě. Informoval o tom web Potraviny na pranýři

Jak předejít nákaze salmonelou

Zničení salmonely v kuřecím mase vyžaduje správné tepelné zpracování. Maso by mělo dosáhnout minimální vnitřní teploty 74°C po dobu nejméně 5 minut, aby byla zajištěna bezpečnost konzumace. Var a pečení nad 100 stupňů bakterie spolehlivě zničí. 

Ovšem riziko může nastat i při manipulaci s masem, kdy hrozí takzvaná kroskontaminace. To znamená, že bakterie z masa přenesou na původně nezávadnou potravinu, nebo na nádobí. 

Proto je důležité dodržovat správné postupy při manipulaci s potravinami. Syrovou drůbež bychom měli vždy zpracovávat zcela odděleně od ostatních potravin, vždy si před a po manipulaci důkladně umýt ruce a během manipulace nesahat na nic jiného.

Nedoporučuje se ani omývání masa vodou. Jednak je to zbytečné, maso stejně projde tepelnou úpravou, jednak ale právě při omývání hrozí kontaminace povrchů, například dřezu, umytého nádobí v odkapávači nebo jiných předmětů.  

Maso v lednici uchováváme vždy v uzavřeném obalu a na nejspodnější příčce, opět zcela odděleně od ostatních potravin. A pozor, mražení salmonele neublíží! Proto i po rozmrazení drůbežího masa postupujte stejně opatrně. 

Průběh nemoci a léčba

Příznaky salmonelózy zahrnují bolesti břicha, průjem, zvracení a horečku. Tyto příznaky se obvykle objevují 12–72 hodin po konzumaci kontaminované potraviny a mohou trvat 4–7 dní. Někdy jsou mírnější, jindy však vyžadují i hospitalizaci.

Léčba probíhá několika způsoby. Jednak je důležitá hydratace. Je tedy nutné vypít po troškách dost vody a jiných tekutin, abyste nahradili minerály a další látky ztracené průjmem a zvracením. „Obnově zažívání prospějí i probiotika, které je ovšem nutné brát vždy s jídlem, aby správně fungovala," vysvětluje pro Toprecepty.cz lékárnice Andrea Mecová z lékárny Benu v Ostravě a doporučuje i užívání černého uhlí, případně jiných podpůrných prostředků po poradě s lékárníkem či lékařem.

U salmonely se doporučuje první den nejíst nic, druhý den suché pečivo a poté rýžové odvary, vařenou rýži, mrkev a piškoty s postupným přecházením na normální stravu. Vhodné je vyhýbat se smaženým pokrmům a mléčným výrobkům. 

Při těžším průběhu může lékař předepsat antibiotika k boji proti infekci. V mnoha případech se však tělo samo s nemocí vypořádá, je však důležité dbát na odpočinek. 
 
Zdroje informací: 
potravinynapranyri.cz - Potraviny na pranýři

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více