Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších podzimních polévek: Vydatná dršťková nebo frankfurtská s párkem zasytí i velké jedlíky, zelňačka voní klobáskami
Zdroj: Toprecepty.cz

S podzimem přichází sychravo a větší potřeba teplého jídla. Máme pro vás pět nejlepších podzimních polévek. Ať už jde o dýňovou, rajčatovou, frankfurtskou, dršťkovou nebo o zelňačku, všechny krásně prohřejí a zasytí.

Nejlepší podzimní polévka

Nejlepší podzimní polévka je taková, která krásně prohřeje a zároveň příjemně zasytí. V chladném počasí si polévky dávají často i ti, kteří je jinak příliš nemusí. Některé jsou dokonce i přesnídávkové, takže zastanou funkci hlavního jídla. Takových výborných polévek pro vás máme pět.

1. Dýňová polévka

Dýně je jedním ze symbolů podzimu, a právě polévka z ní je vynikající. Přitom pro její přípravu stačí tak málo: dýně (ideální je hokkaido, kterou není třeba loupat), česnek a cibule. Když ingredience hezky opečeme, povaříme ve vývaru a rozmixujeme, získáme voňavoučkou lahodnou polévku. Navrch ji můžete ještě ozdobit třeba kopečkem zakysané smetany.  

Náš tip: Připravte si dýňovou polévku a doplnit ji můžete třeba o pražená dýňová semínka.

2. Rajčatová polévka

Rajčatová polévka nabízí různé možnosti. Můžeme ji přichystat s těstovinami, s bramborami, s mozzarellou, ale také třeba s rýží. Využijeme zbylá zralá rajčátka schovaná před mrazy. Výborná je ale i z rajčatového protlaku a konzervy loupaných rajčat. Polévka krásně vypadá, když ji posypeme nasekanými lístky celeru, které se k ní také chuťově výborně hodí.  

Náš tip: Přichystejte si rajčatovo-bramborovou polévku s bazalkou a voňavým rozmarýnem.

3. Frankfurtská polévka

Frankfurtskou polévku jste kdysi našli v každém bufetu. Tato přesnídávková polévka zasytí díky bramborám a párkům, voňavá a krásně barevná je díky paprice. Ideální je místo vody přichystat polévku z masového vývaru. Bude ještě lahodnější.

Náš tip: Výborná je frankfurtská polévka s fazolemi.

4. Dršťková polévka

Dršťkovou polévku, která je už po léta hitem, si můžete připravit pravou, z drštěk, ale také falešnou z hub. Když seženete očištěné, oprané a předvařené dršťky, je příprava polévky mnohem snazší. Do té falešné se hodí houby, jako jsou bedly, václavky, kotrč, masáky, které jste si mohli nasbírat v houbařské sezóně. Výborná je ale i falešná dršťková s hlívou. I pro ni můžete do lesa, nebo zkrátka zajít k chladícímu pultu do supermarketu.  

Náš tip: Připravte si poctivou pravou dršťkovou polévku

5. Zelňačka

Zelňačka se většinou připravuje z kysaného zelí, které provaříme. Jako základ můžeme nechat vyvařit uzená žebra a doplnit je o bobkový list, nové koření a pepř. Takováto polévka bude velmi vydatná. Někdy se do ní dávají i brambory pokrájené na kostky. Výjimkou nejsou ani aromatické klobásky. 

Náš tip: Připravte si zelňačku z hlávkového zelí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více