Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z pečeného česneku a červené řepy je podzimní životabudič. S vařeným vejcem navíc hravě nahradí hlavní jídlo
Zdroj: Freepik, freepik

Českou kuchyni si bez něj nedovedeme představit. Vždyť jakou chuť by měly bramborák nebo bramborová polévka bez česneku? Oukrop neboli česnečka je osvědčený vyprošťovák po prohýřené noci a topinky s česnekem jsou zase levnou a zdravou večeří. Ale to zdaleka není všechno.

Česnek má pevné místo v naší kuchyni

Původním domovem česneku byla zřejmě jihozápadní Sibiř. Už od starověku se ale rozšířil na většinu území Evropy a Asie. Nezastupitelnou úlohu má v lidovém léčitelství a přírodní medicíně.

Na překážku je jen někdy intenzivní zápach z úst, který konzumace česneku způsobuje. Říká se, že pomůže rozžvýkat zrnko kávy, nicméně nejlepším řešením je dopřávat si některá jídla tehdy, když druhý den nepůjdeme mezi lidi.

Přichází doba česneková i polévková

Podzimní měsíce jsou dobu sklizně česneku. Tradičně se svazuje do copů a nejlépe je mu v dobře větraném prostoru, kde nemrzne, ale teplota nepřekročí 4 °C. Pokud ho kupujete v obchodě, na trhu nebo u farmářů, vybírejte tvrdé a buclaté paličky.

Podzim je doba polévková a česnek v nich najde své uplatnění. Výborná je polévka z pečeného česneku a pečené červené řepy. Obě suroviny jsou zdravé a jejich kombinace je mimořádně lahodná. Pečením navíc jejich chuť ještě víc vynikne. Na přípravu je tato polévka možná trochu delší, ale výsledek stojí za to.

Víno a bylinky

V receptu doporučujeme 4 stroužky česneku, víc stroužků přidá na aromatičnosti. Červené víno je možné vynechat, ale bez něj ztratí polévka pro ni typickou lehce navinulou chuť. Čerstvé bylinky využijte podle možností, kromě těch doporučených například jemně nasekaná nať jarní cibulky dodá polévce nový rozměr chuti. Pokud vám polévka má suplovat hlavní jídlo, přidejte do ní vařené vejce, případně i nadrobno nakrájený vařený brambor a podávejte s čerstvým pečivem.

Česneková polévka s červenou řepou

Na tuto polévku budete potřebovat: 4 stroužky česneku, 500 g červené řepy, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší nebo ½ větší cibule, cca 100 ml červeného vína, 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, sůl, čerstvě namletý pepř. K podávání: zakysaná smetana, čerstvě nasekané bylinky podle chuti (estragon, koriandr, petržel, oregano…), případně půl vařeného vejce na každou porci.

  1. Předehřejte troubu na 200 °C/horkovzduch na 180 °C.
  2. Ze stroužků česneku odřízněte malou špičku, ale neloupejte je.  Bulvy červené řepy omyjte. Česnek a červenou řepu položte na alobal, trochu zakápněte olejem, alobal dobře utěsněte, položte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte hodinu. Ideální je péct obě suroviny ve chvíli, kdy v troubě pečete něoc jiného, ušetříte tak náklady na energie.
  3. Pak vyjměte z trouby, vyndejte česnek a řepu z alobalu a nechte vychladnout.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vychladnou červenou řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Česnek vyjměte ze slupek a rozmačkejte.
  5. Ve větším hrnci rozpalte olej, zmírněte hořák, přidejte cibuli a restujte doměkka. Pak přidejte pečený a rozmačkaný česnek a kousky červené řepy a zalijte červeným vínem. Vařte na mírném ohni asi 3 minuty. Nalijte vývar a přiveďte k varu. Poté zmírněte hořák na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a vařte ještě půl hodiny.
  6. Sundejte hrnec ze sporáku, ponorným mixérem rozmixujte obsah dohladka. Osolte, opepřete a pár minut ještě nechte prohřát na mírném ohni.
  7. Podávejte každou porci ozdobenou kopečkem zakysané smetany sekanými bylinkami a polovinou vařeného vejce.

Náš tip: Pokud máte rádi polévky s vůní česneku, vyzkoušejte pórkovou s česnekem podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více