Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské posvícení se pomalu blíží, pokud ho chcete oslavit se vším všudy, nesmí na vašem svátečním stole chybět nejen husa, ale i svatomartinské rohlíčky. Ty původní se pekly z kynutého těsta, pokud ale na jeho přípravu nemáte tolik času, můžete zkusit jednodušší těsto s tvarohem.

K svatomartinskému posvícení patří rohlíčky

Svátek svatého Martina je jedním z nejvýznamnějších z řady podzimních svátků. V současnosti si ho spojujeme nejvíc s vínem. V tento den se totiž podle tradice otevírají první láhve letošního vína, což je akce, kterou s napětím očekávají nejen vinaři, ale všichni milovníci vína.

Ke svatému Martinovi, respektive svatomartinskému posvícení, ale patří ještě další speciality. Kromě pečené husy jsou to svatomartinské rohlíčky, které mají připomínat podkovy bílého koně známého světce. Na něm by totiž měl v tento den přijet a přivézt první sníh. Zatím to sice na sněhovou nadílku nevypadá, svatomartinské rohlíčky si ale můžete upéct i tak. 

Původní rohlíčky byly kynuté

Při příležitosti posvícení se za starých časů pekly vždy koláče, pro to svatomartinské však bylo vyhrazeny navíc ještě speciální rohlíčky. Ty se často dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci.

Říká se rovněž, že tvar připomínal rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo. V minulosti se rohlíčky pekly z bohatého kynutého těsta podobného tomu na buchty a často se i jako buchty plnily podobnými náplněmi. Mohly být ovšem i neplněné. 

Jednodušší nekynuté rohlíčky

Vzhledem k tomu, že je pečivo z kynutého těsta trochu náročnější na přípravu a kynutí trvá poměrně dlouho, vyvinuly se v průběhu let jednodušší recepty na rohlíčky, díky nimž je zvládnou i úplní pekařští začátečníci, a hlavně poměrně rychle.

Jedním z nich jsou rohlíčky z tvarohového těsta. Ty jsou velmi snadné na přípravu, navíc je těsto krásně vláčné a křehké. Tyto rohlíčky jsou vynikající třeba s makovou náplní, klidně je ale můžete udělat třeba i s povidly, tvarohem nebo s ořechovou náplní

Podobně fungují také rohlíčky z jednoduchého těsta šlehačkového, které na našem webu patří k nejoblíbenějším. Udělat si je můžete podle našeho receptu. 

Recept na nekynuté rohlíčky

A jak tedy rohlíčky připravíte? Budete potřebovat: 

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto. Těsto můžeme zpracovat i v robotu.
  2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
  4. Odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Těsto rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky.
  5. Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
  6. Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.

Náš tip: Na přípravu se taky můžete podívat na našem videu:  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více