Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj  jsou tři zvláštní ingredience
Zdroj: Toprecepty, Mirushka

Pohostinství v dobách předrevolučních vyprodukovala spoustu specialit, často i poněkud zvláštních. Vedle kuřete s broskví nebo katova šlehu to byl také třeba plumlovský řízek. Pokrm v podobě bohatě obloženého plátku masa ovšem seženete výhradně na Moravě, kde se před 50 lety zrodil. 

Řízek z Plumlova

Nenavštívit moravské město Plumlov nedaleko Prostějova a neochutnat plumlovský řízek by byl téměř hřích. Právě odsud tento hodně vydatný řízek pochází a jde o pravou místní specialitu. I když na něj můžete narazit i v jiných restauracích na Olomoucku, v Plumlově v Restauraci Pácl stále nabízejí dodnes ten původní připravený podle originální receptury

„Plumlovák“ stál jako biftek 15 Kčs

Plumlovský řízek neboli „plumlovák“ vymyslel v sedmdesátých letech jistý Jan Pácl, jehož rodině již od konce 19. století patřila místní hospoda. Ta pak sice byla znárodněna, pan Pácl zde ale začal v šedesátých letech  pracovat jako vedoucí plumlovské Jednoty, pod níž restaurace spadala.

Pan Pácl rád vymýšlel různé neobvyklé pokrmy, a tak ho napadlo vytvořit třeba obloženou topinku zvanou Páclovka  nebo právě speciální řízek, který nasytí i toho největšího jedlíka.  Není divu, že se tehdy prodával za 15 Kč, což byla cena, za níž jste si mohli dát klasický biftek. A stejně jako on tehdy spadal do kategorie jídel na objednávku, na něž jste si museli na rozdíl od hotovek chvíli počkat.

Bez volského oka by to nešlo

A v čem je tedy plumlovský řízek tak výjimečný? Jde o plátek vepřového masa (z kýty nebo kotleta), který se obalí ve speciálním těstíčku z hladké mouky, mléka a vajec. U těstíčka je nedůležitější, aby mělo tu správnou konzistenci a bylo pak po usmažení krásně nadýchané.

Kromě toho je dobré smažit řízek na pánvi v dostatečném množství oleje, aby v něm řízky plavaly a následně se tak osmažily krásně dozlatova. To však není vše. Na již osmažený se ještě položí vejce – volské oko a vše se pak bohatě posype strouhaným sýrem (obvykle eidamem). Celý řízek se navíc ještě zdobí kečupem a podává většinou s opečenými bramborami. Zkrátka žádná dietka...

Zajímavostí je, že i když je plumlovský řízek moravským vynálezem, nápadně se podobá německé specialitě zvané siegerländer krüstchen, což je řízek v klasickém trojobalu rovněž ozdobený sázeným vejcem. Otázka však je, zda se Jan Pácl s tímto jídlem mohl někde setkat, aby se jím inspiroval, takže zásluhy na vynálezu plumlovského řízku mu můžeme ponechat. 

Jak udělat plumlovský řízek?

V minulosti se plumlovský řízek vařil podle normy, takže byl všude stejný, v současnosti se můžete na Moravě setkat s různými alternativami. Řízek například navíc zdobí ještě plátkem slaniny či klobásou nebo je řízek kuřecí a těstíčko nahrazuje bramborák, pravý „plumlovák“ je ovšem jen jeden. A vy si jej nyní můžete vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety nebo kýty, 4 vejce na volská oka, 3 vejce na těstíčko, hladkou mouku a mléko podle potřeby, sůl, pepř (nejlépe bílý), eidam nebo nějaký jiný sýr na strouhání, kečup, sůl, pepř a olej na smažení. 

  1. Vepřové plátky lehce naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. V hlubokém talíři promíchejte vejce s moukou a mlékem, aby vzniklo hustší těstíčko, které bude dobře držet na řízcích. Osolte je a opepřete. 
  2. Na pánvi rozehřejte dostatek oleje, řízky ponořte postupně do těstíčka, tak aby se obalily ze všech stran a pak vkládejte do rozpáleného oleje a pomalu na mírném ohni smažte dozlatova. Při obracení řízků postupujte opatrně, aby se vám nepotrhalo těstíčko. Pánvičku můžete ještě přiklopit pokličkou, aby se maso dobře propeklo. 
  3. Mezitím na pánvi na troše másla nebo oleje připravte volská oka. 
  4. Hotové řízky posypejte strouhaným eidamem, pokapejte kečupem a na každý položte jedno volské oko. Osolte, opepřete a podávejte s opečenými bramborami, hranolkami nebo kroketami.  

Náš tip: Vyzkoušejte i další retro specialitu z vepřového masa - řízek naruby podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více