Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Výtečné řízky, pěkně křehké a chutné, připravíme díky správnému postupu při smažení. Jinak řečeno - správné smažení je může pozvednout, ale špatný postup se též postará o odpovídající výsledek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak smažit řízky
V trojobalu smažíme často kuřecí nebo vepřové řízky, ale výběr je daleko širší. Smažit jako řízky můžeme např. houby, cukety nebo květák. A mnoho příznivců si získal smažený sýr.
- Zřejmě nejoblíbenějším tukem ke smažení je olej, řepkový nebo slunečnicový. Dříve se často používal ztužený tuk nebo sádlo.
- Pro smažení na pánvi vybereme pánev, která velikostně odpovídá počtu řízků, které na ní budeme smažit. Na nevyužitém prostoru by docházelo k přepalování tuku.
- Při klasickém smažení používáme obvykle vyšší vrstvu rozehřátého oleje.
- Vhodnější je menší pánev s vyšší vrstvou oleje než velká pánev s nízkou vrstvou oleje.
- Pánev s olejem musíme nejprve důkladně rozehřát, pak na ni teprve vkládáme řízky ke smažení. Jinak by řízky příliš nasákly olejem a ve výsledku by nebyly pěkně dokřupava usmažené, možná by z nich dokonce odpadávaly části trojobalu.
- Zda je tuk na pánvi dobře rozehřátý, poznáme, když na pánev zkusíme dát řízek jedním okrajem.
- Řízky na rozehřátý olej pokládáme opatrně a pomalu, aby nás cákající tuk nepopálil.
- Dáváme pozor, aby se do rozehřátého tuku nedostala voda, protože by tuk začal prskat.
- Smažení masových řízků začneme při vyšší teplotě, aby řízky pěkně zezlátly. Potom teplotu snížíme a řízky již dosmažíme pozvolna, aby byly dobře propečené.
- Na pánev nepokládáme při smažení pokličku, protože by se na ní srážela voda a kapala by zpátky do tuku, který by vystřikoval. Řízky by se spíš dusily než smažily.
- Po smažení na chvíli řízky položíme na sítko nebo na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Další možnosti smažení
Smažit můžeme i jinak, než jenom na pánvi.
- Při použití teflonové pánve můžeme smažit jen s minimálním množstvím tuku, případně lze pánev jen olejem potřít. V tom případě ale řízky brzy obrátíme, aby se rychle osmažily z obou stran.
- Další možností je smažení ve fritéze, vždy ale zvážíme, zda je její použití ekonomické - podle množství právě smažených řízků.
- Smažit můžeme i v troubě, tento způsob má smysl při smažení většího počtu řízků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 27 minutami
Bramborový bochníček
Přidáno před 5 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 5 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 18 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Komentáře