Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sázená vajíčka jsou oblíbeným pokrmem, který se podává jako snídaně, brunch nebo lehký oběd. Milujete ten dokonale tekutý žloutek, ale ne a ne se povést? Chce to trochu cviku, ale díky jednoduchému videonávodu to zvládnete levou zadní.

Co jsou vlastně sázená vejce? Způsob tepelné úpravy, kdy během smažení bílky ztuhnou a vytvoří křehký vnější obal, zatímco žloutky zůstanou tekuté nebo polotekuté, což vytváří dokonalý kontrast textury a chuti. Dostat se ale na tento kontrast není někdy příliš lehké a ne vždy to dopadne podle očekávání. 

Tipy, jak připravit sázená vejce 

Postupujte podle kroků níže a připravte si dokonalá sázená vejce. 

  1. Připravte si pánev a rozehřejte v ní cca 1 lžíci oleje, přidejte také kousek másla. 
  2. Vejce vyklepněte do mističky a podle chuti osolte. 
  3. Opatrně vložte do pánvičky a přiklopte poklicí. 
  4. Tímto způsobem smažte vejce přibližně 1 minutu.
  5. Po uplynutí času odstraňte vejce z ohně a nechte stát cca půl minuty. 
  6. A voilà, máte dokonalá sázená vejce. 

Sázená vajíčka lze podávat samostatně s toastem, slaninou nebo dalšími přílohami, nebo je použít k doplnění hlavních jídel (čočky, dušené mrkve či třeba koprovky). 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky