Jak připravit sázená vejce s dokonalým žloutkem? Mrkněte na videonávod
Sázená vajíčka jsou oblíbeným pokrmem, který se podává jako snídaně, brunch nebo lehký oběd. Milujete ten dokonale tekutý žloutek, ale ne a ne se povést? Chce to trochu cviku, ale díky jednoduchému videonávodu to zvládnete levou zadní.
Co jsou vlastně sázená vejce? Způsob tepelné úpravy, kdy během smažení bílky ztuhnou a vytvoří křehký vnější obal, zatímco žloutky zůstanou tekuté nebo polotekuté, což vytváří dokonalý kontrast textury a chuti. Dostat se ale na tento kontrast není někdy příliš lehké a ne vždy to dopadne podle očekávání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy, jak připravit sázená vejce
Postupujte podle kroků níže a připravte si dokonalá sázená vejce.
- Připravte si pánev a rozehřejte v ní cca 1 lžíci oleje, přidejte také kousek másla.
- Vejce vyklepněte do mističky a podle chuti osolte.
- Opatrně vložte do pánvičky a přiklopte poklicí.
- Tímto způsobem smažte vejce přibližně 1 minutu.
- Po uplynutí času odstraňte vejce z ohně a nechte stát cca půl minuty.
- A voilà, máte dokonalá sázená vejce.
Sázená vajíčka lze podávat samostatně s toastem, slaninou nebo dalšími přílohami, nebo je použít k doplnění hlavních jídel (čočky, dušené mrkve či třeba koprovky).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Ztracená vejce podle šéfkuchaře Romana Pauluse: Díky fintě s vidličkou se vám odteď už vždycky povedou
Komentáře