Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byla by škoda si oblíbenou kuchařku něčím zašpinit.
Zdroj: gpointstudio / freepik

Pokud jste zapáleným kuchařem či kuchařkou a chcete ochránit vaši oblíbenou knihu receptů při vaření, existuje několik praktických metod a pomůcek, které můžete využít. V době, kdy při pečení cukroví budete mít ruce neustále zašpiněné, se budou hodit.

Obal nahradí potravinářská fólie

Jednou z možností, jak ochránit knížku receptů, je použití stojanu, který kuchařku drží ve vzpřímené poloze a chrání stránky před možným zašpiněním. K ochraně samotné kuchařky můžete využít také plastový nebo průhledný obal, který je snadno odnímatelný a jednoduše ho očistíte.

Pokud nechcete používat obal, můžete překrýt stránky kuchařky průhlednou kuchyňskou fólií, což je sice jednorázové řešení, nicméně velmi efektivní. Můžete také využít digitální kopii kuchařky nebo si recept vyfotit na telefon a ten poté na lince ochránit průhledným obalem nebo speciálním držákem. Před manipulací s kuchařkou si také vždy umyjte ruce, abyste předešli přenosu nečistot.

Špinavé ruce už nejsou problém

Pro snadnější práci s kuchařkou můžete použít papírové záložky, což vám umožní rychle nalézt potřebné recepty bez neustálého listování špinavýma rukama. Udržování čisté pracovní plochy a umístění kuchařky mimo dosah zdrojů tepla také pomáhá zabránit jejímu poškození.

Pro ty nejčastěji používané recepty můžete zvážit laminaci stránek, které jsou pak voděodolné a snadno se čistí. Pokud nechcete riskovat poškození originální kuchařky, můžete si recepty opisovat nebo vytisknout a používat tyto kopie. Když si například ofocenou stránku přilepíte nad kuchyňskou linku, máte téměř jistotu, že se receptu nic nepřihodí.

Starost o knihu

Také příprava ingrediencí předem nebo vytvoření oddělených pracovních ploch může snížit riziko zašpinění kuchařky. Můžete třeba investovat do kuchařské aplikace pro váš telefon, která nabízí další užitečné funkce a snižuje riziko poškození papírové verze kuchařky.

Důležité je mít na paměti, že podstatná je i pravidelná údržba kuchařky po každém použití a odstranění skvrn nebo stříkanců. Pro poznámky a změny v receptech použijte místo vpisování do knihy samolepící bločky, které udrží originální stránky v čistotě.

Pokud je vaše kuchařka obzvláště cenná, zvažte možnost vytvoření kopie obálky, která ochrání originál při každodenním používání.

Náš tip: Ruce si můžete ušpinit třeba při výrobě lineckého cukroví z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více