Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marokánky by ve vašem vánočním repertoáru neměly chybět. Tyto voňavé placičky oživí mísy s cukrovím díky barevnému kandovanému ovoci, navíc jsou poměrně snadné na přípravu a báječně chutnají polomáčené v čokoládě i bez ní. A ještě se dají připravit v mnoha variantách. 

Marokánky původně z Maroka

Marokánky jsou jedním z oblíbených druhů cukroví a společně s florentýnkami, které jim jsou hodně podobné, se pečou v mnoha rodinách. Toto voňavé cukroví nezapře svůj exotický původ, k němuž odkazuje nejen svým názvem.

Marokánky sice nepocházejí přímo z marocké kuchyně, použitými surovinami však připomínají oblíbenou marockou cukrovinku známou jako mahjoun nebo také moroccan hash jam.

Ta má podobu kuliček obalených v oříšcích, připravuje se ze sušeného ovoce a původně se do ní dával i hašiš. Ten samozřejmě do našich marokánek nepatří, návykové jsou ale i bez něj. 

S kandovaným ovocem i datlemi

Marokánky jsou výjimečné nejen svým jednoduchým tvarem a měkkou a vláčnou konzistencí, ale i hlavními ingrediencemi, což je převážně kandované ovoce. Právě to vytváří v placičkách pěknou barevnou mozaiku.

Ovoce pak doplňují obvykle rozinky a také nasekané oříšky. Pokud byste se chtěli držet původní marocké verze, můžete výrazně sladké kandované ovoce nahradit sušeným, převážně datlemi, meruňkami nebo brusinkami.

Právě datle fungují v původní cukrovince jako hlavní sladidlo, v našich marokánkách se ale nahrazují cukrem nebo medem, což je dělá o trochu zdravější. Tradičními oříšky českých marokánek jsou arašídy, můžete je ovšem nahradit i mandlemi, kešu ořechy nebo třeba pistáciemi, jež rovněž cukroví barevně oživí.

Pro podporu exotičtější chuti lze marokánky vylepšit i aromatickým kořením, jako je skořice, muškátový oříšek, kardamom či zázvor

Marokánky si vás získají snadnou přípravou

Na marokánkách je úžasná i to, že jsou poměrně snadné na přípravu. Všechny suroviny nasekané nadrobno jen stačí promíchat a pak ze směsi vytvarovat na plechu hromádky, které si působením tepla v troubě roztečou do podoby placiček.

Jen je třeba si dát pozor, aby těsto na marokánky nebylo příliš řídké, proto se navíc ještě zahušťuje hladkou moukou (použít lze i bezlepkovou).

Právě tato surovina marokánky nejvíc odlišuje od florentýnek, které by měly být úplně bez mouky, pouze s mletými oříšky. Hotové placičky se navíc ze spodní strany obvykle máčejí v čokoládě, pokud jí ale příliš neholdujete, můžete ji klidně vynechat, marokánky jsou vynikající i tak. A nebo je naopak můžete do čokolády ponořit celé.

Ihned měkké marokánky

Jednou z předností marokánek je, že jde o cukroví, které, pokud zvolíte správný recept, není nutné nechávat nějak dlouho odležet, takže se do jejich přípravy můžete pustit až těsně před Štědrým dnem.

Existují však i verze, které bývají po upečení tvrdší a odležení několik týdnů v plechové dóze jim jen prospěje. Pokud ovšem nechcete riskovat a ohrožovat svůj chrup, je lepší vsadit na recept, díky němuž budou krásně měkoučké hned po upečení. A právě ten vám nyní přinášíme. Jak na to?

Budete potřebovat:  140 g moučkového cukru, 100 g kandované pomerančové kůry, 150 g sekaných loupaných mandlí, 80 g másla, 125 ml mléka nebo smetany, 30 g hladké mouky, čokoládu (na potření) a trochu mandlových plátků na ozdobu. 

  1. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Do hrnce nalijte mléko, přidejte máslo, nasekané mandle, cukr a pomerančovou kůru, vše promíchejte a zvolna vařte asi 10 minut.
  3. Odstavte, do směsi přimíchejte mouku a nechte vychladnout.
  4. Z hmoty pak lžičkou namočenou ve vodě nabírejte malé kousky, které dávejte na pečicí papír na plech a tvarujte z nich malé kopečky. 
  5. Povrch každého kopečku ozdobte mandlovými plátky a pečte při 175 °C asi 10 minut.
  6. Upečené marokánky nechte na plechu vychladnout a mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. 
  7. Spodní stranu vychladlých marokánek nakonec potřete rozpuštěnou čokoládou, nechte zaschnout a pak uložte do krabic do chladu. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více