Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek „dopekl“ i dotančil ve StarDance. Tohle v závěrečné řeči slavný cukrář vzkázal všem divákům
Zdroj: Toprecepty

Soutěž StarDance dnes skončila pro cukráře Josefa Maršálka. Koblihy, foccaie a další dobroty už od něj každý pátek a sobotu ostatní soutěžící nedostanu. Nejvíc ale překvapil tím, co vzkázal divákům.

Skoro až do finále

Že se mistr cukrář dostane tak daleko v taneční soutěži, to asi nečekal nikdo. Na plná ústa to dnes sdělila celému národu jeho taneční partnerka Adriana Mašková. Jak už jsme psali dříve, Josef Maršálek, šel do soutěže s tím, že si ji chce užít. 

Tanči tak, jako by se nikdo nedíval. To je a bylo Josefovo motto a z jeho tanců to bylo znát. Zkrátka si to užíval. A aby si soutěž a hlavně tréninky užili i jeho kolegové, nosil jim týden co týden nějaké dobroty.

Jen za prvních šest dílů padlo asi 180 kg surovin. Čokoláda, máslo, oříšky, ovoce, zelenina…,“ vyjmenoval už dříve Josef Maršálek pro Toprecepty.cz s tím, že pekl vždy na pátek, kdy se nejvíc zkouší, ale i na sobotu, kdy je přímý přenos.

Nosíval jsem od začátku něco slaného, obvykle nějaké focaccie, buď olivové nebo špenátové, s kozím sýrem nebo s balzamikovou cibulku. Ale pak už jsem to psychicky nevydržel a nosím focaccie i něco sladkého,“ přiznal se smíchem porotce pořadu Peče celá země.

Jak nám přitom prozradil, jeden Maršálkův plech s italským pečivem focaccia má zhruba 3 kg, obvykle pekl Josef pro kolegy plechy tři a plus něco sladkého, takže jen na pátek to bývalo asi 10 kg těch nejlepších slaných i sladkých dobrot. Ostatně, legendární jsou jeho koblihy. 

Král koblihář

Ty koblihy, o kterých Marek Eben prohlásil, že jsou jak odjištěný ruční granát! Tak těchto „granátů“ upekl Josef přesně pětačtyřicet. A konkrétně tyhle koblihy, na které najdete recept v Maršálkově kuchařce Kynuté, tak na ty padlo asi 2,5 kila těsta a 1,5 kila náplně, tedy vanilkového krému. Do krému použil cukrář chuťově výjimečnou vanilku z Tanzánie a místo mléka smetanu. Jak totiž sám říká, neumí dělat věci napůl.

Já když už, tak už. Buď něco dělám, nebo nedělám, nemám nic mezi tím. Neumím šuntovat,“ svěřil se nám. Prostřednictvím televizních obrazovek vyslal také vzkaz divákům: „Doma u obrazovek všechny obejměte, řekněte jim, že je máte rádi, a prosím vás, nezaobírejte se sra*kama. Život je strašně krátký,“ prohlásil za mohutného aplausu všech tanečníků i diváků v sále. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více