Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Josef Maršálek poslední měsíce nejen peče jako o život, ale stejně tak i tančí. O jeho účasti ve StarDance se vedou vášnivé diskuze, jemu je to ale fuk. Tančení i pečení si užívá a pro Toprecepty se svěřil, jak moc své kolegy rozmazluje.  

Cukrář do finále StarDance?

Jestli vypadne nebo se, to se řeší v každém díle. Nutno ale říci, že to řeší mnoho diskutujících na sociálních sítích, zatímco samotnému Josefu Maršálkovi je to jedno. Od začátku šel známý cukrář do soutěže s tím, že si ji chce užít.

Aby si ji ovšem lépe a všemi smysly užili i jeho kolegové, nosí jim týden co týden nějaké dobroty, jak už jsme popisovali v našem předchozím článku. A jak dílů přibývá, přibývá i napečených dobrot a spotřebovaných surovin.

Mouka i máslo na kila

Za prvních šest dílů padlo asi 180 kg surovin. Čokoláda, máslo, oříšky, ovoce, zelenina…,“ vyjmenovává Josef Maršálek pro Toprecepty.cz a dodává, že peče vždy nejen na pátek, kdy se nejvíc zkouší, ale i na sobotu, kdy je přímý přenos.

V pátek se všichni setkáváme na Výstavišti a kromě toho, že si zatančíme své tance, tak pak je takzvaná projížděčka, kdy se celá show jede od A až do Z bez poroty a bez těch medailonků,“ popisuje cukrář a je jasné, že pátky bývají pro všechny náročné a dlouhé.

Nosíval jsem tam od začátku něco slaného, obvykle obrovské pekáče nějaké focaccie, buď olivové nebo špenátové, s kozím sýrem nebo s balzamikovou cibulku. Ale pak už jsem to psychicky nevydržel a nosím focaccie i něco sladkého,“ přiznal se smíchem porotce pořadu Peče celá země.

Jak nám přitom prozradil, jeden Maršálkův plech s italským pečivem focaccia má zhruba 3 kg, obvykle peče Josef pro kolegy plechy tři a plus něco sladkého, takže jen na pátek je to přibližně 10 kg těch nejlepších slaných i sladkých dobrot. Navíc, velmi často připravených ten den!

Focaccie jsou vždy čerstvé. Těsto si udělám ve čtvrtek, dám ho do lednice nechat pomalu kynout, druhý všechno dodělám a upeču. Většinou je to tak, že dojedu na Výstaviště a focaccie na plechu jsou ještě vlažné,“ vypočítává cukrář.

Král koblihář

Nemohli jsme se nezeptat na legendární koblihy. Ty koblihy, o kterých Marek Eben prohlásil, že jsou jak odjištěný ruční granát! Tak těchto „granátů“ upekl Josef přesně pětačtyřicet.  

Smažil jsem je až v sobotu, protože tyto typy moučníků strašně rychle stárnou. Čerstvá kobliha je zkrátka čerstvá kobliha,“ uvedl pro Toprecpety Josef Maršálek a dodal, že se mu ještě nikdy nestalo, že by mu někdo s koblihou dal košem.

A konkrétně tyhle koblihy, na které najdete recept v Maršálkově kuchařce Kynuté, tak na ty padlo asi 2,5 kila těsta a 1,5 kila náplně, tedy vanilkového krému. Do krému použil cukrář chuťově výjimečnou vanilku z Tanzánie a místo mléka smetanu. Jak totiž sám říká, neumí dělat věci napůl.

Já když už, tak už. Buď něco dělám, nebo nedělám, nemám nic mezi tím. Neumím šuntovat. A neumím dokonce ani zevlovat. Teď jsme třeba měli společnou choreografii, pro všech šest párů, která začíná tím, že nám řeknou, ať zevlujeme. A já vůbec nevím, co mám dělat, jsem úplně ztracen. Já tam jenom čumím a všichni ostatní zevlují…,“ končí se smíchem a my potvrzujeme, že má pravdu. 

S cukrářem jsme se potkali při příležitosti křtu kuchařky Náš rok v kuchyni. A ani tam cukrářský mág nezevloval. Naopak, kromě toho, že se stal kmotrem kuchařky, tak ještě stihl rozdal několik rozhovorů. To přitom dorazil rovnou z tréninku. Zkrátka, když už, tak už!

Extra tip: Na to, jak to při křtu, kde jsme Josefa Maršálka zpovídali, vypadalo, se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Křest kuchařky a 15. výročí Topreceptů

Ukázat 27 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více