Svátky slavných: Vítězka MasterChefa Besky peče cukroví pro celou rodinu. K večeři bych si ale nejraději dala deset řízků, říká
14. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Vánoční atmosféru již „nasává“ i vítězka MasterChef Česko 2021 Veronika „Besky“ Beskydiarová. Pro Toprecepty.cz popsala, jak u nich v rodině probíhá Štědrý den, co má nejraději k večeři i jaké cukroví je u ní na prvním místě.
Vánoce mimo domov
Svátky vyhlíží Veronika už nyní. „Vánoce jsou pro mě čas, kdy se po celém roce konečně zastavím. Takže se už velmi těším,“ svěřila se Besky webu Toprecepty.cz. „Odjakživa byly Vánoce pro moji rodinu velkým svátkem,“ dodala. Letošní svátky však nebude Veronika trávit na Slovensku, ale s přítelem, hercem Adamem Vaculou, u jeho rodičů na Moravě.
Mohlo by vás zajímat
Žádná dietka
Pokud by Besky trávila svátky doma, byl by program jasně daný. „Většinou se u nás snažíme držet půst až do večeře. Ta začíná oplatkami, jablkem, medem, pak přichází kapustnica, uzeniny, řízky, bramborový salát a cukroví. No, když o tom tak mluvím, uvědomuji si, že je to pěkné obžerství,“ popisuje se smíchem populární kuchařka.
Jaké cukroví peče Besky
Pečení cukroví má ve své rodině na starost právě Veronika. „Je to pro mě oddych a skrze to se nejvíc naladím na vánoční notu. Nejraději mám vanilkové rohlíčky, marokánky, laskonky a klasicky linecké,“ říká pro Toprecepty.cz. O tom, že cukroví od Besky chutná skutečně skvěle, se mohli přesvědčit i její kolegové z pořadu, v němž pravidelně prezentuje své kulinářské umění, tedy Snídaně na TV NOVA, kterým připravila dárkové krabičky se sladkým překvapením.
Receptům na cukroví se Besky věnuje i ve své nové knize Pečeme nebesky. „Najdete v ní neobyčejné recepty třeba na Melomakaronu, což je řecké vánoční cukroví, naše laskonky nebo americké crinkles,“ popisuje vítězka MasterChef Česko 2021.
Crinckles už jsou oblíbeným moučníkem i u nás a někteří je pečou jako součást nabídky cukroví. Tyto měkké, koláčkovité sušenky bývaly dříve vyrobeny hlavně z těsta obsahujícího kakao, což jim dodávalo bohatou čokoládovou chuť.
Dnes už jsou ale crincles i citronové, perníkové, kokosovo-pomerančové a jiné. Princip přípravy je ale pořád stejný. Před pečením se těsto tvaruje do kuliček, které se obalí v moučkovém cukru.
Když se sušenky pečou, rozpínají se a popraskají, což zanechává kontrast mezi tmavým těstem a světlým moučkovým cukrem. Sušenky tak někdy připomínají i krátery na měsíci, proto se jim i občas říká i měsíční sušenky.
Řízek nebo kapr
Na otázku, co volí na štědrovečerní večeři, má Besky jasnou odpověď. „Určitě řízek. Těch bych dokázala sníst klidně i deset,“ směje se sympatická kuchařka a cukrářka, která experimenty o svátcích nedělá. „Držím se klasiky, která je přebíraná z pokolení na pokolení. Navíc, zatím byla všechna jídla úspěšná,“ dodává.
Nahlédnout do Veroničina soukromí můžete v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud máte rádi laskonky, stejně jako Besky, vytvořte si podle našeho videoreceptu ty kokosové:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Svátky slavných: Vítězka MasterChefa Besky peče cukroví pro celou rodinu. K večeři bych si ale nejraději dala deset řízků, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Deset tipů na ty nejlepší vanilkové rohlíčky: Máslo místo margarínu, správně připravená mouka a vychytávka se žloutkem
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví pro lenochy? Základ ze dvou surovin připravíte do 5 minut, dochucení je na vás
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou