Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letošní ročník kuchařské show MasterChef Česko 2023 zná svého vítěze. Stal se jím instruktor Wim Hofovy metody Jan Albrecht, kterého ovšem nyní zřejmě čeká úplně nová cesta. Dvaačtyřicetiletý Honza, který ve finále soutěže porazil Terku s Kubou, totiž přemýšlí o dráze profesionálního kuchaře.

Existoval plán?

Honzova radost z vítězství byla nefalšovaná. Po ze začátku nenápadné cestě soutěží totiž o sobě jeho kuchařské umění dávalo vědět víc a víc. Stategie v tom však podle nového MasterChefa nebyla. „Spíš jsem si díl po dílu čím dál více zvykal na kameru a byl jsem uvolněnější. Jedinou mou strategií bylo se postupně ve vaření zlepšovat a soustředit se sám na sebe,“ řekl po finále Honza webu Toprecepty.cz.

Nadšení porotci

Z jeho triumfu měli radost i porotci. „Vítězstvím Honzy jsem absolutně nadšený, protože ta jídla, která vařil a hlavně cesta, kterou od prvního dílu až do cíle ušel, je neuvěřitelná. Finále se mu extrémně povedlo,“ sdělil Jan Punčochář. „Myslím, že jsme rozhodli správně. Sice to bylo extrémně náročné, rozhodovat mezi Terkou, Kubou a Honzou, protože všichni tři do toho dali maximum, ale Honza předvedl o něco lepší výkon. Jsem rád, že novým MasterChefem je právě on,“ dodal Radek Kašpárek.

„Myslím si, že na začátku finálového večera, tak to Honzovi úplně nevycházelo, a tak trochu utekl hrobníkovi z lopaty a nakonec to celý obrátil ve svůj prospěch. Možná to měl celý naplánovaný…  Opravdu nevím, ale dopadlo to pro něj naprosto skvěle a nám třem to jeho menu strašně chutnalo,“  zhodnotil Přemek Forejt.

Z hospody do vody 

Dvaačtyřicetiletý Jan Albrecht v minulosti pracoval v managementu luxusních restaurací. Poté se ale rozhodl radikálně změnit život a vydal se na cestu Wim Hofovy metody a živí se jako instruktor. 

Wim Hofova metoda, kterou praktikuje mimo jiné i manžel známé kuchařky Kamu,  staví na třech pilířích: dýchání, chladová terapie (otužování) a meditace. Podstatné je, kromě dýchání, právě i otužování pomocí ledových sprch nebo koupelí.

Jde tedy o přesný opak restauračního stresu, kam se teď možná Honza po letech zase vrátí a paradoxně tak půjde "z vody rovnou do hospody". Jak to ale všechno dopadne, na to si musíme ještě počkat. Možná totiž Honza oba koncepty propojí...

„Výhru vnímám jako závazek, protože teď ji musím obhájit svými následnými kroky. Určitě se budu věnovat vaření. Těším se také na to, že budu dále rozvíjet metodu vědomého vaření. Plánů mám víc než dost, důležité pro mě je, abych měl z práce radost, abych se do ní těšil a cítil vnitřní klid,“ řekl pro Toprecepty.cz.  

Už dnes, 21.12. 2023, můžete Honzu potkat na pražských adventních trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde bude vařit polévku a své pověstné drožďové knedlíčky. 

Co bude dělat s výhrou 2,5 milionu korun však zatím Honza rozmyšlené nemá. „Vlastně ještě nevím. V tuto chvíli mi dávají svobodu dělat, co mě baví. Poprvé v životě jsem se ocitl v situaci, kdy nemusím prioritně řešit peníze, můžu dělat, co mě baví a můžu se věnovat třeba věcem, na které jsem nikdy neměl čas,“ říká vítěz MasterChef Česko 2023.

Náš tip: Jak vypadala Honzova radost i radost jeho dcery či kamarádů těsně po finále zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Honza Albrecht - vítěz MasterChef Česko 2023

Ukázat 6 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více