Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a jemnými nočky zahřeje i zasytí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milionová polévka z kořenové zeleniny je na přípravu rychlá a snadná, na suroviny levná a díky vejci a jemným nočkům také perfektně zasytí. Pro mrazivé dny, ale nejen pro ně, je zkrátka jak stvořená.

Milionová polévka: původ názvu 

Proč se jí říká milionová, o tom se vedou spory. Jedni tvrdí, že proto, že se polévka jemně zahušťuje krupicí a tak obsahuje milion drobounkých zrníček. Jiná verze je, že díky této levné polévce můžete ušetřit miliony. Je totiž na suroviny opravdu velice levná. 

Další předností je, že i když je levná a na přípravu snadná, obsahuje cenné živiny. Kořenová zelenina dodá jídlu vitaminy, minerály a vlákninu a vejce zase potřebné bílkoviny. Když navíc do polévky přidáte ještě i nočky, jako to děláme u nás doma, získáte velice sytý pokrm. 

Recept na milionovou polévku s vejcem a nočky 

Na milionovou polévku budete potřebovat: 2 mrkve + 1 menší navíc, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru, 1 vejce, petrželovou nať na ozdobu, sůl, pepř, 3 lžíce másla a 3 lžíce krupice. Na nočky: 1 vejce, vařenou a vychladlou mrkev z polévky, 5 lžic polohrubé mouky, sůl, špetku muškátového oříšku. 

Jak na to: Zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jednu mrkev nechte vcelku. Na másle osmahněte zeleninu, zaprašte krupičkou a zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte, přidejte celou mrkev, osolte a vařte asi 15 minut. Poté mrkev vyjměte a zchlaďte. 

Do polévky mezitím vlijte 1 vejce a promíchejte. Polévku dochuťte solí a pepřem a připravte si nočky. 

Na nočky smíchejte (nejlépe v hrníčku) 1 vejce, najemno nastrouhané asi 2 lžíce vařené mrkve, sůl, špetku muškátového oříšku a 5 lžic polohrubé mouky. Do vroucí polévky zavářejte nočky a vařte asi 2-3 minuty. 

Před podáváním polévku dozdobte nasekanou petrželovou natí. 

Moje tipy: 

  • Nočky můžete udělat klasicky jen z mouky a vejce, lze je ochutit kurkumou. Mrkev jsem tam jednou použila, protože mi zbyla z jiného vaření, ale je to na vás. 
  • Hustota nočků je asi jako na kapání. Do polévky je vždy zavářím přes haluškové tvořítko (z Tescomy). 
  • Chuť jakékoliv polévky zvýrazní vývar, ať už je zeleninový nebo masový. 
  • Krupice na zahuštění můžete dát více, ale pozor, aby z polévky nebyla kaše. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více