Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je moderní i zdravé dbát na zásady vyvážené pestré stravy. Vracíme se k přirozeným potravinám a jednou z nich jsou i pivovarské kvasnice.

Pivovarské kvasnice jsou jako tradiční prostředek výživy známé již z dob starého Egypta. Znali je gladiátoři a nezapomíná na ně ani moderní doba, včetně sportovců. Známe je od dětství - už od roku 1958 je najdete v lékárnách pod obchodním názvem Pangamin v podobě tablet, posléze i dražé  a nově jsou na trhu i Kulinářské pivovarské kvasnice  v podobě rozpustných šupinek určených, jak napovídá samotný název, do kuchyně.

Kulinářské pivovarské kvasnice zvýší nutriční hodnotu Vašich oblíbených pokrmů, a to bez změny chutě původního jídla (nejsou dochucovadlo, mají neutrální „jemně chlebovou“ chuť).  A tak můžete mít bez velké změny Vašeho jídelníčku dostatek zdravých bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Česká pediatrická společnost revidovala Kulinářské pivovarské kvasnice pro děti již od 1 roku. Nejedné mamince tak ušetří přemítání nad sestavením zdravého jídelníčku pro své nejmenší. Nejsou ale určeny jen těm nejmenším. Jejich přínos ocení dospělí i vegetariáni, kterým doplní komplexní bílkoviny rostlinného původu jinak dostupné pouze z masa a vnitřností. Pivovarské kvasnice se opět stávají součástí moderního jídelníčku pro všechny, kterým není lhostejná jeho skladba a výběr surovin.

Rozpustné šupinky stačí jednoduše zamíchat do teplých jídel před jejich podáváním nebo přidat do pomazánek už při jejich přípravě (mnozí z Vás si vzpomenou na kdysi oblíbené TEBI, které se používalo obdobně). Pro zachování všech obsažených látek není vhodné, aby přešly varem.  Doporučujeme je do polévek, omáček, pomazánek, jogurtů, přesnídávek, do luštěnin nebo salátů. Zapracují se stejně dobře do ovocného koktejlu jako do zeleninového smoothie, nebo třeba do omáčky na špagety. Záleží jen na fantazii a chuti zkoušet. Je to tak jednoduché!

INFO:  Nezaměňujte je v obchodech se sušeným „lahůdkovým droždím“. Kulinářské pivovarské kvasnice mají na rozdíl od droždí širší paletu obsažených látek!

TIP: Špenát s kozím sýrem (pro 2 osoby)

Budeme potřebovat: 3 cibule, 3 stroužky česneku, panenský olivový olej, 1 bal listového špenátu mraženého (nebo 2 bal listového špenátu čerstvého krátce povařeného), sůl, pepř, 1 balení kozího sýru měkkého, 1 PL Kulinářské pivovarské kvasnice

  1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek na kolečka a obojí osmahneme dozlatova na oleji.
  2. Přidáme špenát, osolíme a opepříme. Podusíme pod pokličkou (mražený asi 10 min, čerstvý jen krátce). Na závěr přidáme hrudky kozího sýru a krátce promícháme do špenátu, aby se spojila chuť.
  3. Kulinářské pivovarské kvasnice přisypeme až na závěr po vypnutí sporáku. Podáváme samostatně s celozrnným pečivem, na topince, s volským okem, ztraceným vejcem nebo můžeme zamíchat např. do kuskusu.

TIP: Quinoa a kachní prsa na medu (pro 4 osoby)

Budeme potřebovat: 250 g Quinona, 1 l vody, 1 kachní prsa, 3 PL (pol. lžíce) medu, šťáva z 1/2 citronu, hrnek vody na podlití, sůl, 1 KL (káv. lžička) másla, 1 jablko, 2 KL Kulinářské pivovarské kvasnice

  1. Kachní prsa posolíme, dáme do pekáčku, zalijeme medem (může být i víc), vymačkanou citronovou šťávou a zalijeme hrnkem vody. Pečeme při 150°C asi 2 hodiny – průběžně podléváme a  obracíme maso podle potřeby.  Když kachní prsa zezlátnou, pečeme přikryté alobalem, který sundáme na posledních 5 minut pro zlatavou barvu. Pečeme raději déle při nižší teplotě trouby, aby bylo maso křehké. Čas se může měnit podle typu trouby.
  2. Quinoa připravíme podle návodu na obalu zatímco se dopékají kachní prsa: propereme v horké vodě, uvaříme ve 2,5 násobku vody (cca 1 litr), vaříme na mírném ohni 25 minut. Jablko rozkrájíme na drobné kostičky. Quinoa scedíme, promícháme s máslem a nadrobno pokrájeným jablkem. Přimícháme do quinoa Kulinářské pivovarské kvasnice.
  3. Pečené kachní maso pokrájíme na plátky. Servírujeme plátky kachních prsíček s quinoa, zalité šťávou z kachny.

Kulinářské pivovarské kvasnice koupíte ve vybraných zdravých výživách nebo spolehlivě na www.pangamin.cz. Tam najdete i další vzorové recepty.  Kvasnice si můžete objednat i ve Vaší lékárně.

PR článek, doplněk stravy