Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
Zdroj: Toprecepty,Miquel

Máme tu čas masopustu a zabijaček, s nímž se pojí spousta masových specialit. K nim je ovšem třeba si připravit nějakou přílohu. A tou je třeba staročeská lepenice. Úžasné spojení brambor a kysaného zelí výborně chutná samotné, ale báječně se hodí i jako příloha k zabijačkovým dobrotám.

Lepenice jako staročeský pokrm

Lepenice je klasickým pokrmem staročeské kuchyně. Jde o obyčejné prosté jídlo našich předků, které se skládá z těch nejobyčejnějších surovin a je důkazem toho, že i z nich se dají vykouzlit vynikající pokrmy. V případě lepenice jsou to brambory, které byly nejdůležitější součástí jídelníčku našich předků a kysané zelí, které se na venkově připravovalo na zimní měsíce jako ideální zdroj vitaminů.

Své kořeny má lepenice v jihočeské kuchyni, často se jí i říká jihočeská lepenice, zřejmě se ale jedla také v dalších koutech naší vlasti. V jižních Čechách je rovněž známá pod názvem kočičák nebo také žvanda.

Když se spojí brambory se zelím

Lepenice je takovou vylepšenou verzí šťouchaných brambor, aspoň pro ty, kteří mají rádi kysané zelí. Jde totiž o rozmačkané brambory, do kterých se zamíchá okapané kysané zelí dušené na cibulce. Brambory nastavované jinými ingrediencemi byly ostatně za starých časů vůbec oblíbeným pokrmem, což dokládá třeba nastavovaná kaše, v níž brambory doplňují kroupy, nebo jídlo zvané kocmrda, tedy bramborová kaše zahuštěná jíškou.

Lepenice se jedla samotná i jako příloha

Tyto obyčejné pokrmy byly častým jídlem pro všední dny. V chudých domácnostech se jedly obvykle samotné jen posypané osmaženou cibulkou a často se zapíjely kysaným mlékem. V bohatších rodinách se už kdysi podávaly jako příloha k masu, často právě k zabijačkovým pochoutkám, hlavně k prejtu a k opečeným jelitům a jitrnicím. Výborně se hodily i k masu uzenému nebo k různým klobásám. Oblíbené jsou ostatně i dnes a právě lepenici třeba ocení  i ti, kteří kysanému zelí úplně nefandí. V této formě je jeho chuť trochu jemnější a lahodnější.

Brambory stačí na lepenici rozšťouchat

Základem této přílohy jsou samozřejmě kvalitní brambory. Nejlepší je varný typ C, které se hodí na kaši. Brambory se musí uvařit s kmínem doměkka, poté se voda slije a brambory rozšťouchají. Nemělo by to ale být úplně na kaši. V lepenici by totiž měly být znát kousky brambor. Do brambor je případně možné přilít i trochu mléka, které chuť lepenice zjemní. Zelí je nejlepší použít domácí, případně se podívejte v obchodě po nějakém kvalitnějším bez konzervantů a dochucovadel. Zelí je dobré propláchnout, aby nebylo tak kyselé, případně ho můžete i trochu osladit. Poměr brambor a zelí pak záleží na vaší chuti. 

Lepenici vylepší sádlo a slanina

I když je lepenice prostý pokrm, dá se v mnohém vylepšit. Chuti rozhodně prospěje, když zelí podusíte na cibulce osmahnuté na sádle. Sádlem můžete i celou lepenici přelít nebo ho trochu vmíchat do rozšťouchaných brambor, aby byla chuť lepenice vláčnější a lahodnější. Pokud byste si přece jen dávali samotnou a chybělo by vám v ní maso, můžete si ji oživit třeba osmahnutou slaninou nebo uzeným masem nakrájenými na kostičky. Uzeninu pak vmíchejte do brambor i s vypečeným tukem, chuť lepenice to také o mnoho vylepší. Nakonec ji můžete posypat i křupavými škvarečky.

Pro barvu vmíchejte pažitku, pro chuť opraženou cibuli

Vyhrát si můžete také s kořením. Kromě kmínu, který se dává při vaření brambor, je možné přidat třeba i majoránku. Lepenici můžete oživit i barevně tak, že do ní vmícháte pažitku, petrželku nebo jarní cibulku. Někdo ji dochucuje i česnekem. Pokud si ale na tučné moc nepotrpíte a už samotné zabijačkové pokrmy pro vás představují velký dietní prohřešek, můžete jen smíchat šťouchané brambory se syrovým kysaným zelím. Taková příloha těžký pokrm jen odlehčí. Lepenice se bude na talíři lépe vyjímat, když ji nakonec ozdobíte cibulkou osmaženou dozlatova a dokřupava.  

Náš tip: Pravou jihočeskou lepeníci si můžete připravit podle našeho ověřeného receptu nebo vyzkoušejte obyčejné šťouchané brambory podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jaroslava Korinkova

23. 2. 2023 12:18

:-)

Luigi Luigi

23. 1. 2023 16:18

Já lepenici miluji a dělám si jí vcelku často i jako hlavní jídlo. V tom případě to vylepšuji právě tou slaninou.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více