Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Tomáš Baťa chtěl učit Čechoslováky správně snídat, jedl zdravě, ale nikdy si neodpustil citronový chlebíček
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Ikona podnikatelského světa první republiky Tomáš Baťa starší si z pobytu ve Spojených státech začátkem 20. století přivezl nejen inspiraci k rozvoji svých závodů a k pozitivní motivaci zaměstnanců. Velice ho zajímal také způsob stravování.

Snídaně je základ

Běžná česká či moravská snídaně v podobě rohlíku a kávy podle Tomáše Bati nebyla vhodná pro správný start do nového dne. Dokonce mluvil o tom, že „československý člověk by se měl naučit snídat“. Sám Baťa právě po návratu z Ameriky zcela změnil svůj přístup ke stravování. Den začínal jogurtem s ovesnými vločkami a ovocem. Dodržoval také pitný režim, což v tu dobu bylo ojedinělé.

Zdravý a vyrovnaný životní styl, tedy stravu přiměřenou vynaložené energii a dostatek spánku doporučoval i svým zaměstnancům.

Doma se neplýtvalo

Velkou oporu měl Tomáš Baťa ve své manželce Marii. Ta byla známá jako úžasná hostitelka a velice společenská dáma, zároveň byla i vynikající kuchařka. Stejně jako její manžel neplýtvala jídlem a využívala zbytky. Dochoval se sešit, do kterého si zapisovala recepty.

Zajímavé je, že pokud se v receptu zpracovala jen část nějaké suroviny, paní Marie si vedle udělala poznámku, kde a jak zbytek využít, například do jiného receptu, k přípravě sirupu, malé chuťovky apod.

Vařilo se zdravě

Zakladatel obuvnického impéria ale nebyl žádný asketa. Na jídlo se u Baťů hledělo jako na důležitou, ale i velice příjemnou součást života. Vařilo se zdravě, zároveň se využívaly různé ingredience, které v té době nebyly až tak známé – například arašídové máslo nebo parmazán.

Paní Baťová měla zapsané recepty na mnoho dezertů, které pravidelně pekla. Byla to samozřejmě česká klasika, tedy buchty a koláče, ale také moučníky rakouské, protože Marie Baťová se narodila a dětství prožila ve Vídni. Nechyběly ani různé francouzské nebo anglické recepty.

Citronový chlebíček

Tomáš Baťa si potrpěl na rodinné obědy, jejichž nedílnou součástí byl moučník. Často šlo o odlehčené a zdravější varianty běžných dezertů. Hodně se využívaly běžně dostupně domácí suroviny, například jablka, z nichž paní Marie připravovala mnoho moučníků. Nejoblíbenějším moučníkem Tomáše Bati ale byl citronový chlebíček. Budete na něj potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g loupaných mandlových plátků
  1. Žloutky oddělte od bílků a utřete je s cukrem a medem. Ze dvou citronů nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a obojí přidejte k utřeným žloutkům. Přidejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
  2. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta. Připravte si formu na chlebíček (délka 25 cm, výška 5 cm). Tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Spodní část formy vysypte mandlovými plátky a vlijte těsto.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35 minut.
  4. Nechte asi 20 minut chladnout ve formě, poté vyklopte. Po úplném vychladnutí posypte chlebíček moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.
  5. Servírovat můžete i ozdobený šlehačkou nebo krémem z mascarpone.

Zdroje informací: 

rozhlas.cz: Den nenastartuje rohlík s kávou. Ideální dopolední menu podle Marie Baťové – citrónový chlebíček

bata.cz: Co sladkého se peklo u Baťů? Nadčasové recepty Marie Baťové ožívají díky nové kuchařce

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více