Krupicove Kunafe

aisha Kuchařka: aisha

Sladká jídla 17 názorů

Suroviny

4 lžíce másla
veka (nebo toustový chléb dle potřeby - bez kůrky)
250 g sýrů Akawi
1/2 hrnku (100 ml) krupice
3 hrnky (600 ml) mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu
mleté mandle
mleté ořechy (nebo pistácie na posypání)
sirup:
1,5 hrnku (300 ml) vody
1,5 hrnku (300 ml) cukru
pár kapek citrónové stavy
růžová voda (esence)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. sirup: Vodu, cukr a ruzovou esenci rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Nechame zcela vychladnout.

  2. kunafe:Akawi namocime na nekolik hodin do vody (nekdy staci hodinka, zalezi na slanosti syru). Vodu menime, cimz ze syru vylouhujeme sul, syr ziska neutralni chut. Pote osusime papirovym ubrouskem a nastrouhame na hrube slzicky.

  3. Krupici a kukuricnou moucku rozmichame ve studenem mlece a uvarime hustou kasi.

  4. Nadobu na peceni (19 x 28 cm) vytreme 2 lzicemi masla, dno posypeme rozdrolenou vekou (zakryjeme dno). Pote rovnomerne posypeme nastrouhanym syrem. Na syr nalijeme teplou kasi a cely povrch polijeme 2 lzicemi rozpusteneho masla.

  5. Pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 35 - 45 minut zapekame do cervena.

  6. Po upeceni preklopime na tac, talir nebo podnos krupici dolu.

  7. Pomalu (po lzicich) polijeme studenym sirupem a posypeme mletou orechovou smesi.
    Podavame nejlepe teple. Muzeme i studene.

Poznámka

inspirace: Kuchyne palestinskych Arabu

syr akawi:

http://www.ole.cz/produkt.php?nazev=akawi-bily-syr

Kunafe je v arabskem svete kralem sladkych jidel. Nejkvalitnejsi kunafe najdete ve meste Nablus (Palestina) odkud se rozsirilo do celeho arabskeho sveta. Priprava tohoto jidla se v Nabluskych rodinach tradicne dedi z otce na syna po dlouhe roky. Arabove jedi kunafe jako zakusek, predkrm, kazda hostina konci podanim tohoto jidla.

Na prave kunafe je potreba specialni testo, ktere je temer nemozne vyrobit doma. Vypada jako nejtenci vlasove nudle. Proto v arabskem svete naleznete na kazdem rohu "cukrarnu", kde vam toto jidlo ochotne privezou az domu. Doma se pripravuje pouze jeho krupicova podoba, take velmi chutna.

A pro zajimavost, syr akawi ziskal nazev po meste, odkud pochazi. Je to mesto Akko, kde bydlim ja :o)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krupicove Kunafe

  • nellyaisha nellyaisha(neregistrovaná)

    Tak ted tedy opravdu nevím co na to říct,vzhledem k tomu že žiji v Egyptě a zde je to jedna z národních sladkostí . Nebudu mluvit o náplni,protože ta může být jakákoliv,ale o těstě . Tohle se zásadně dělá z těsta které vypadá jak dlouhatánské vlasové nudle .Žádné listové těsto, a užvůbec ne krupička . Vždyt ta tu ani není . Takže nemúže existovat krupicová . Škoda ,že nemohu vložit foto,protože zrovna to budu dělat a mám ty vlastně nudle v syrovém stavu . Jestli se dají sehnat v ČR to nevím ,,,možná ano . Ale bez toho to není ono. A taky se to nedělá se žádným ovocem . To už není pravá ''kunafa''.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Helena: Tento recept je uplne bez filo testa..my jsme tu resily kunafe, ktere se spravne vyrabi z filo testa, originalni Nablus kunafe..;-)

    Hanis: Jeee..to ses mohla stavit na kafe..;-)..tak priste..:yes:

    senky: Je to vazne dobre, u nas ani nestacilo vychladnout, jen se po kunafe zaprasilo..:-D:-D. Jinak, videla jsem i variantu se strouhanou mozzarellou, coz je take chutove neutralni syr, ale nezkousela jsem..;-)

    aja: diky..:-K:-K Ve Farahfood jsem kdysi nakupovala, to jsem jeste bydlela v Praze. Meli dobre halal maso, pak se proflaklo, ze vubec nebylo halal, tak jsem tam nakupovat prestala. Ale myslim, ze od te doby se zmenil majitel.

    Vsem moc dekuji za mile komentare..:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • aja aja(neregistrovaná)

    aisha,nic si z toho nerob, pred casom ani ja som nevedela :)tato verzia je dobra a chutna, bez krupice sice sme ju robili este za hlbokeho socializmu.. nech sa dari a chuti :) ahooj :) .. a pre tych co by radi kupili, snad tuna napriklad...
    http://farahfood.cz/all/

    Odpovědět

  • senky senky

    Po Akawi se mrknu, budu ale muset do většího města, u nás určitě nééé;-) protože toto by u nás moc chutnalo:yes::yes: Kamarádko, Ty přímým útokem útočíš na mé chuťové buňky a vyhráváš:-S:-D:-D

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Krásný recept, sbíhají se sliny... A připomněla jsi mi krásné město Akko, kde jsem byla vloni na dovolené - úplně mě uchvátilo :-p:yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Ahoj holky, já jsem z toho zmatená.Jak to myslíte s tím filo těstem?
    Použít místo té veky, nebo mluvíte o něčem jiném?
    Díky, mějte se :-O

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Jeee knafe! :yes: taky pro me jedna z nejlepsich sladkosti. ja na ni chodila do vyhlasene "cukrarny" v Palestinskym kempu v Damasku, a presne tak, jmenovala se "Knafe Nabulusiye" Byla z vlasku i z krupicky, ale skvela! Ta jemna vlasova variace se uplne rozpliva! ale ta tvrda je az prilis tvrda... nevedela jsem, ze to originalni testo je tak narocne na pripravu! V kazdym pripade do Syrie se asi uz nedostanu, takze ocenuji recept:-p:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    aja: Uz jsem v obraze..myslela jsem, ze myslis tenke patky testa. Vubec jsem nevedela, ze se da vlasove testo sehnat i v Cechach.

    Odpovědět

  • aja aja(neregistrovaná)

    ..ved golaz/kullaz ani nespominam, aj ked to je dobre tiez..
    ..vlasove nudlicky/slovensky rezancove..pretoze aj toto ci tieto rezanceky zvacsa volaju v cechach a na slovensku filo cesto ..a vyzera takto, pre tych co nemaju predstavu..

    http://arabic-food.blogspot.com/2012/01/kunafa-nabulsiah-bil-kishta-recipe.html

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    aja: Tenoucke platky filo testa plnene syrem se u nas nerika kunafe, ale kullaz..;-) Na kunafe se pouziva pouze vlasove testo.

    Odpovědět

  • aja aja(neregistrovaná)

    Knafe pripravili poprvykrat v meste Nablus v 7. storoci pre kalifa Muawiya, ktory bol znamy nielen ako skvely statnik, ale aj ako velky labuznik-- az pazravec. Potom sa tento skvely dezert siril do siroka daleka do sveta …ale naj, najchutnejsi ho robia doteraz v Nablus.
    Mam radsej kunafe na'ame ..ale bez sirupu ..ahoj :) kunafe su dva druhy, Na'ame a Cheshne=rezancove filo cesto

    V cesku je dostat filo cesto rezancove, ktore sa na kunafe pouziva..v dakom greckom obchode kedze greci z neho robia sladkosti tiez..

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Pajaska: Je to filo, ovsem v podobe slabouckych vlasovych nudli.

    Diky..:-K:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    krásný recept s pěkným popisem a fotem :yes::yes::-p:-K;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Aisho,je to filo těsto?Dává se v několika vrstvách,jako na Baklavu.
    Ten sýr se dá tady sehnat,je dražší, než balkán a mnohem jemnější.Někdo tu,myslím že Terezka,dělá také náplň z krupice do koláče a je to moc dobré.Pěkné.:-K

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Bibinka: Syr akawi je v Cechach bezne k dostani..;-). S ovocem jsem to nezkousela, ale myslim, ze by to slo..mohlo by se to i polit primo stavou z ovoce, misto sirupu.

    Moc diky, holky..:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: knafa knáfe knafeh recept recept na arabské sladkosti mail farahfood.cz loc:cz knafe sladký arabsky knafe recepty arabsky dezert arabský desert knafé, knafe recept zakusek z krupicove kase krupicové noky s jahodami arabské dezerty libanonský moučník kunáfa knafa recept arabské sladkosti kunafe krupicové sladké recepty kde koupit knaffe v praze +knafa recept arabské sladkosti s vlasovými nudlemi