Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslavte léto piknikem!

Čas parných dní, provoněných sluncem a posekanou trávou je tady. Všichni milujeme ty chvíle relaxace, kdy se jen tak natáhneme na lehátko s drinkem nebo si můžeme užít chvíle zábavy při zahradní párty s přáteli. Zapomínáme však na starou dobou klasiku, kterou milovali už naši předkové – pikniky!

V dobách kdy ještě člověka nezaměstnávaly počítače, chytré telefony a hektické tempo, byl piknik dá se říci svátkem. Sbalil se typický proutěný košík naditý dobrotami, popadla se klasická kostkovaná deka a šlo se na louku, kde rodina či přátelé mohli v klidu strávit celý den, protože jim nic nechybělo. Měli jeden druhého, dobré jídlo i pití, slunce nad hlavou a možnost potkat nové lidi.

Ani dnes bychom tuto starou dobrou klasiku neměli posílat k ledu. Ať už žijete ve městě, nebo na vesnici, vyrazte na piknik! Nikdo neříká, že musíte jet někam daleko, postačí louka za domem. I ve městech je mnoho možností kam jít. Vhodný pro tento druh relaxu je třeba Petřín, kde si můžete najít klidné místo ve stínu, roztáhnout deku, otevřít piknikový koš a debužírovat.

Fantazii se  při piknicích zkrátka meze nekladou – sbalte příbory, talíře, barevné ubrousky, kelímky, brčka, zkrátka cokoliv, co vám pomůže vykouzlit tu pravou pohodovou atmosféru. Na piknicích hodně frčí puntíky, kostky a veselé barvy, ale každý si může zvolit doplňky dle svého vkusu.

Existují i firmy, které se specializují na pronájem piknikových košů – koš vám zapůjčí včetně občerstvení, které si můžete sami navolit – vy si užijete báječné odpoledne a pak koš zase vrátíte. Není výjimkou, že si lidé nesou na piknik třeba i přenosný gril, na němž si ugrilují čerstvé maso až na místě. Ke konzumaci jsou vhodné také jakékoli druhy pestrých zeleninových či ovocných salátů, které vás v letním parnu osvěží. Na zobání je dobré zvolit různé druhy nesolených ořechů či populární zeleninové chipsy.

Pokud se na piknik chystáte s dětmi, můžete ho pojmout i jako gastronomickou zábavu. Třeba s sebou vzít různé ingredience – sušenky, Nutellu, arašídové máslo, marmeládu – z nichž vám děti mohou vyrobit originální dezert ke kávě. Nezapomeňte však do piknikového koše přibalit i vlhčené ubrousky nebo piknik pořádat u vody, protože vaše ratolesti nejspíše budou mít marmeládu až za ušima.