Jarní polévka yayla çorbası: Lahodná turecká specialita si vás získá svěží mátovou chutí a vůní i neobvyklou ingrediencí
10. 4. 2024 Vaření
Jaro je konečně tady, takže na vydatné polévky na zahřátí můžeme na čas zapomenout. Slunečné dny si žádají naopak nějaké lehké a plné bylinek. Turecká je na jaro a léto jako dělaná. Přitom díky rýži je i vydatná a vynikající je s cizrnou.
Polévky turecké kuchyně
Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí vybaví kebab, masové kuličky köfte a ti větší znalci třeba i tureckou „pizzu“ lahmacun nebo varianci na palačinky - gözleme. Turecká kuchyně je ovšem vyhlášená i svými polévkami, jimž se říká çorba nebo çorbası (čorbasi). Místní polévky se připravují v mnoha variantách, z masa i zeleniny a často bývají zahuštěné, takže se obvykle podávají jako hlavní jídlo jen s chlebem, nejčastěji pita.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtová polévka v různých verzích
Yayla çorbası je výjimečná tím, že se do ní přidává na polévku poměrně netypická ingredience, a to jogurt. Jogurt je sice běžný třeba pro studenou bulharskou polévku tarator, yayla çorbası je ovšem teplá, takže ji oceníte i za chladných večerů.
Ačkoli jde o typickou tureckou polévku, v různých obměnách se taková polévka dělá po celém Středním východě – hodně se jí blíží třeba rovněž jogurtová polévka ash-e doogh, oblíbená v Íránu a hlavně v Ázerbájdžánu. Podobná je i turecká polévka toyga, do níž se však dává pšenice, nebo dovga, která se v Ázerbájdžánu servíruje jako typická svatební polévka.
Jako zelená louka
Na tuto polévku nepotřebujete moc ingrediencí a její příprava je poměrně snadná. Kromě jogurtu jsou neoddělitelnou součástí polévky zelené bylinky, které jí dodávají svěží barvu – hlavně máta, petrželka, možný je i koriandr. Zřejmě díky bylinkám se jí přezdívá luční polévka.
Sytá je polévka díky vařené rýži, často se do ní ještě přidává i cizrna. Vzhledem k použitým ingrediencím je pak přirozeně vegetariánská. Samozřejmě si ji ale můžete udělat i z kuřecího vývaru, díky němuž bude výraznější.
Recept na yayla çorbası s cizrnou
Pokud patříte k příznivcům turecké kuchyně nebo si prostě jen chcete zpestřit svůj polévkový repertoár, můžete si yayla çorbası uvařit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: ½ šálku dlouhozrnné rýže, 1 šálek sušené cizrny, 2 lžíce mouky, 1 kelímek hustého bílého jogurtu (třeba řeckého) pokojové teploty, 1 velký žloutek (pokojové teploty), 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, 2 lžíce sušené máty, 1 lžičku soli, 5 šálků vody, červené pepřové vločky podle chuti a citronovou šťávu podle chuti.
- Cizrnu namočte přes noc. Pak ji vařte v hrnci s vodou asi 40 minut až hodinu, dokud nezměkne. Slijte ji a dejte stranou. Použít můžete i cizrnu z konzervy.
- Mezitím dobře propláchněte rýži, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vložte do zakrytého hrnce s 5 šálky vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte rýži, dokud nezměkne.
- V míse vyšlehejte vejce, jogurt a mouku metličkou, dokud se dobře nespojí a nevznikne krémová hmota. Pomocí naběračky pomalu přidejte asi 1 šálek vody z hrnce s rýží do jogurtové směsi a promíchejte. Díky tomu zabráníte, aby se směs srazila.
- Do hrnce s rýží přidejte okapanou cizrnu a poté jogurtovou směs s rýží. Dobře promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte 15 minut.
- V malé pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vhoďte na pánev sušenou mátu a vločky červené papriky a smažte asi 30 sekund. Osmaženou mátu pak vsypte do polévky a osolte. Dobře promíchejte a polévku nakonec zakápněte trochou citronové šťávy. Pokud by byla příliš hustá, můžete ji naředit vodou. Hotovou polévku lze dozdobit i čerstvou mátou.
Zdroje informací:
Thesoundofbutterflies.com: Turkish Yoghurt Soup (Yayla Çorbası) with Chickpeas
Wikipedia.org: Yayla çorbası
Náš tip: Pokud vám zbyl jogurt, můžete vyzkoušet i tyto turecké jogurtové brambory podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více