Oblíbená pomazánka ze sardinek podle ČSN: Jednoduchá večeře za pár korun má jemnou chuť a skvěle se roztírá
23. 9. 2024 Vaření
Pomazánky byly, jsou a budou důležitou součástí české kuchyně. Snadná a většinou i velmi levná jídla se totiž hodí jako snídaně, svačina i večeře. Mezi nejoblíbenější patří určitě pomazánka „rybičková“, podle norem takzvaně ze sardinkami. A právě recept z knihy, která v minulosti určovala, jak se má vařit, nabízíme.
Legenda i stálice
Podle některých škarohlídů pomazánky ztrácejí na své popularitě, na druhou stranu se s nimi setkáváme i na rautech, na pultech obchodů, pokaždé jsou součástí rodinných oslav, vánočních večírků i silvestrovského veselí. Jejich obliba tak ve skutečnosti neuvadá, a to především díky tomu, že jejich příprava je snadná a stojí pár korun.
Mezi ty nejvyhledávanější a neoblíbenější pomazánky vždy patřila takzvaná rybičková. Dříve byla nejčastěji připravována ze sardinek, postupně se začaly používat i jiné druhy ryb. Dnes populárního tuňáka doplňovaly šproty nebo uzená makrela.
Mohlo by vás zajímat
Variací je spousta
V době Československých státních norem byl postup přípravy jasně dán a experimenty se moc neodehrávaly. Dnes už místo tvarohu lze použít majonézu nebo jogurt, k cibuli někdo přidává nakládané okurky, z některých receptů naopak zmizelo mléko a vejce.
V době norem ovšem bylo vše předepsáno. „Pomazánka z tvarohu, másla, sardinek, a vařených vajec. Konzistence jemná, vyšlehaná, s drobnými částečkami cibule, snadno roztíratelná. Chuť jemná, vyrovnaná,“ uvádí legendární kniha.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Pomazánka ze sardinek podle ČSN
Na jeden kilogram pomazánky (norma uvádí recept pro 10 kg) budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 150 g sardinek v oleji, 100 g mléka, 60 g cibule, 120 g čerstvých vajec a 5 g soli.
Jak na to?
- Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšlehejte za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku.
- Přidejte jemně nakrájenou cibuli, sůl a natvrdo vařená, drobně rozsekaná vejce.
- Vše lehce zamíchejte.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit báječnou rybí pomazánku:
Zdroj informací:
wikipedia.org - ČSN
ipac.svkkl.cz - Československá státní norma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více