Holka u plotny peče: Křehké špaldové rohlíčky voní vanilkou a vlašskými ořechy a v ústech se přímo rozplývají
12. 11. 2024 Vaření
Příprava v mnoha domácnostech na vánoční pečení cukroví už začíná. Pokud letos chcete mezi své oblíbené druhy zařadit jeden další, nabízím recept na výborné špaldové rohlíčky. Miluje je celá naše rodina.
Rohlíčky, nebo měsíčky?
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, podle legendy se křehké pečivo ve tvaru půlměsíce začalo péct ve Vídni v roce 1683. V září tohoto roku totiž rakouská armáda spolu s dalšími evropskými spojenci porazila Turky.
Vítězství bylo zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu a na oslavu této události a možná i pro zdůraznění potupy nepřítele vytvořili vídeňští pekaři cukrovinky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické právě pro vlajku osmanské říše.
Půlměsíčky, neboli rohlíčky, lidem ale zachutnaly tak, že se rychle rozšířily po celé zemi. Odtud se postupně dostaly do Německa, Itálie a dalších států. Typické vídeňské vanilkové rohlíčky, tak jak je ve své kuchařce zmiňuje i legendární autorka Marie-Janků Sandtnerová, obsahují mleté mandle.
Později se do nich začaly, zejména u nás, přidávat lískové oříšky, někteří je pečou s vlašskými ořechy. Já osobně nedám dopustit na "Sandtnerku" a mandlové vanilkové rohlíčky peču od svých 18 let každý rok (recept na ně najdete zde).
Nicméně, i tak ráda zkouším recepty nové. Tak se mi do sbírky před pár lety přidaly i rohlíčky ze špaldové mouky s vlašskými ořechy. I když moje rodina miluje ty klasické vanilkové mandlové, tak po špaldových rohlíčcích se u nás každoročně taky jen zapráší.
Mohlo by vás zajímat
Recept na špaldové rohlíčky
Odkud mám recept, to už opravdu nevím. Vytištěný jej schovávám v jedné ze svých mnoha za léta sesbíraných kuchařských knih. Rohlíčky jsou podle něj velice křehké, díky špaldové mouce mají chuť jakoby dvojnásobně ořechovou. Vyzkoušejte je, stojí to za to!
Budete potřebovat: 175 g lehce změklého másla, 75 g mletých vlašských ořechů, 50 g moučkového cukru, 285 g hladké špaldové mouky, vanilku nebo skořici na dochucení (není nutné).
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto, nechte v chladu odležet a pak tvarujte rohlíčky a pečte v troubě předehřáté na 170-180 stupňů asi 8-10 minut. Rohlíčky nechte vychladnout (pozor při manipulaci, jsou velmi křehké) a poté je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Rohlíčky z lískových oříšků můžete pro změnu připravit podle tohoto receptu:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Biscuitpeople.com: Vanillekipferl: The Austrian Crescent-shaped Biscuits
Wikipedie: Bitva u Vídně
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na vídeňské vanilkové rohlíčky? Jednodušší tvarování usnadní práci, pomeranč těsto krásně provoní
Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká