Reportáž: Jak se natáčí Ledničko, vyprávěj? Špičkování Punčocháře s Forejtem diváky nadchlo, slavní hosté sklidili ovace
7. 12. 2024 Rozhovory a reportáže
Pořad Ledničko, vyprávěj! vrátil po roce na televizní obrazovky populární šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta. Zatímco jejich kolega, porotce z MasterChef Česko Radek Kašpárek, driluje kuchaře v Hell’s Kitchen, oni si vaří pro radost a tak trochu i mezi sebou soutěží. Redakce webu Toprecepty.cz se šla podívat, jak to vypadá na natáčení a zda je boj o lepší jídlo opravdu tak dramatický.
Špičkování známých kuchařů
Punčochář s Forejtem mají zkušenosti z vaření „proti sobě“ už z pořadu Souboj na talíři, který se vysílal současně s posledními sériemi soutěže MasterChef Česko. Tehdy bylo ovšem soupeření dvou populárních kuchařů intenzivnější, což nám potvrdili nejen oba aktéři, ale i nálada, která panovala na natáčení, které jsme navštívili.
Místo nervózního vyčkávání na to, kterému z kuchařů lépe „sednou“ suroviny, jež přinesou speciální hosté, bylo spíš cítit, že se majitelé restaurací U Matěje a Entrée vyloženě těší, až se pustí nejen do vaření, ale také povídání s moderátorkou Besky a hosty, kteří jim v kuchyni pomáhají. O špičkování sice není nouze, ale díky němu je vaření vždycky zábavnější.
Mohlo by vás zajímat
Profesionálka Borhyová
Při naší návštěvě musel být nadšenější Jan Punčochář, kterému pomáhala s vařením Lucie Borhyová. Ta totiž předvedla, že je zkušenou kuchařkou. „Já vařím ráda a často, skoro denně, protože si myslím, že je důležité mít teplé obědy i teplé večeře,“ sdělila na místě pro Toprecepty.cz slavná moderátorka.
„Děti mají sice obědy ve škole, ale syn Lucas občas nestíhá, takže když přijde domů, tak má hlad. Proto se vždycky snažím mít doma navařeno, aby se to dalo alespoň ohřát,“ dodala s tím, že se snaží o rozmanitou a pestrou stravu.
Nadšení diváci
To její kolega z Televizních novin Rey Koranteng nebyl pro Přemka Forejta až tak velkým pomocníkem. Sám totiž přiznal, že vařit neumí a v kuchyni se určitě necítí pevný v kramflecích. To však nevadilo ani jeho kuchařskému kolegovi, ani přítomným divákům, na nichž bylo znát, že si natáčení opravdu užívají.
Nejen, že každý příchod slavných šéfkuchařů „na plac“ oceňovali potleskem, ale i v pauzách mezi natáčením bylo vidět a slyšet, že jejich debaty se stáčí k vaření a některým postupům, které jim Punčochář s Forejtem ukázali. Podle spokojenosti pak jednoho z šéfkuchařů ocení pomocí pánvičky s jeho obličejem (nejen to uvidíte v naší fotogalerii).
Žádné televizní triky
Kdo by si myslel, že televizní vaření je plné podvodů na diváka, byl by při natáčení Ledničko, vyprávěj! velmi překvapen. Oba pokrmy, které se svými hosty oblíbení šéfkuchaři připravují, totiž skutečně vzniknou do 45 minut, které jsou dány délkou pořadu. Je sice jasné, že profesionálové si umí práci perfektně odhadnout tak, aby neběhali z jednoho konce kuchyně na druhý, ale i méně zkušený „domácí“ kuchař by měl prezentované recepty zvládnout uvařit ve velmi krátkém čase.
Jak sdělil pro Toprecepty.cz kreativní producent Radovan Síbrt, cílem nebylo prezentovat pokrmy jako ve zmiňovaných soutěžích MasterChef Česko či Hell’s Kitchen Česko, ale jednoduše. „Náš pořad by měl pomáhat lidem v nouzi. Když se v neděli ráno probudím pozdě s kocovinou, tchyně s tchánem jsou na cestě a já mám v ledničce jednu nebo dvě věci, tak mi tento pořad poradí, co zvládnu za 45 minut připravit, a právě jen z mála surovin,“ popsal Síbrt. „Jídla musíte mít hotová do tři čtvrtě hodiny, takže to ani nesvádí k vysoké gastronomii,“ dodal.
Vše šlape, jak má
To ovšem neznamená, že by Forejt s Punčochářem přistupovali k vaření jinak, než jsou zvyklí ze svých restaurací. Naopak, vše si pečlivě kontrolují, aby se nestalo, že při vaření nebudou moci něco najít, připravují si pracovní plochu podle svých představ a se štábem jsou skvěle sehraní.
Nejdůležitější je čistota, na kterou dbá hned několik lidí, a také čerstvost surovin, které musí na kameru vypadat skvěle, zároveň ale i dobře chutnat. Uvařené pokrmy totiž kuchaři, jejich hosté i moderátorka na konci pořadu ochutnávají.
Jak vypadalo natáčení pořadu Ledničko, vyprávěj! s hosty Lucií Borhyovou a Reyem Korantengem, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu králíka na smetaně, jak ho dělávaly naše babičky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na dubajskou čokoládu? Připravit ji můžeme i ve formě pralinek, mezi cukrovím se budou vyjímat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
Přečtěte si Zobrazit více
Reportáž: Jak se natáčí Ledničko, vyprávěj? Špičkování Punčocháře s Forejtem diváky nadchlo, slavní hosté sklidili ovace
Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl
Jak dlouho vydrží nepečené cukroví? Z tvarohu či pudinku jen pár dnů, s alkoholem týdny, základem je správné skladování