Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dá využít nanotechnologie v kuchyni?

Každá správná domácí hospodyňka má za cíl mít v každé místnosti dokonalou čistotu. Při úklidu se přitom dá využít celá řada klasických i moderních přípravků a pomůcek. Díky jejich neustálému zdokonalování se dnes s údržbou čistoty a hygieny v domácnosti už zdaleka nemusíte trápit tak, jak tomu bylo ještě před nějakými deseti či dvaceti lety. Jedním z moderních prvků je využití nanotechnologie.

Co je nanotechnologie a nanoimpregnace?

V první řadě je dobré zmínit, co se pod oním pojmem nanotechnologie vlastně skrývá. Vědci se jí v posledních letech hodně zabývají. Jde o princip, kdy se využívají atomy jako malé částice, které následně fungují například jako ochrana kovů a mnoha dalších látek, a to v daleko větší efektivitě nežli větší částice. Zmínit lze takzvaný efekt lotosového květu, kdy kapky vody díky impregnaci stékají a neudržují se na předmětech, které jsou takto ošetřeny.
 
Proto jsou přípravky, které tuto technologii využívají, daleko účinnější. V současné době se už zcela běžně dá pořídit kupříkladu nanoimpregnace na kovové nerezové předměty, ale také impregnační přípravky na bázi nanotechnologie, které využijete k ochraně laku vašeho automobilu, k údržbě dřevěných materiálů a v mnoha dalších případech. Možnosti užití nanoimpregnačních a ochranných přípravků jsou stále rozmanitější.

Proč využívat nanoimpregnaci?

V zásadě platí, že nanoimpregnace, jež je nejvyužívanější z nanoproduktů, má velmi dobré vlastnosti. Především je velmi účinná a má daleko delší trvanlivost nežli v případě, kdy povrchy, které chcete ochránit před poškozením a znečištěním, ošetřujete běžnými chemickými či přírodními produkty. Jde sice o nákladnější investici, díky zmíněné kvalitě a účinnosti se ale rozhodně vyplatí do nanoimpregnace investovat. Běžně je už k dostání i ve vybraných internetových obchodech. Je zde ale vhodné zmínit, že jako u mnoha jiných produktů platí tato zásada: přípravky na bázi nanotechnologie kupujte jen u osvědčených prodejců, kteří nabízejí značkové zboží. V tuzemsku jsou dostupné třeba produkty značky NanoConcept, která má své sídlo v sousedním Německu. Škála jejích produktů je velmi rozmanitá a dochází k jejímu neustálému obohacování.

Možnosti využití v kuchyni

Prostor kuchyně je ve většině domácností jedním z nejvytíženějších míst. Proto není divu, že je zde zapotřebí provádět poměrně pravidelně dostatečně intenzivní úklid. Na kuchyňské lince, sporáku a v jejich okolí vlivem vaření a přípravy pokrmů dochází k tvorbě nánosu mastnoty a dalších nečistot.
 
Impregnační a čisticí přípravky na bázi nanotechnologie mají vysoký odpuzující efekt. Zabrání se tak nejen tvorbě mastnoty, ale také kontaktu s vodou a vlhkostí. Díky tomu snadno ochráníte například kovové části nábytku před rezivěním. V neposlední řadě zamezíte tvorbě plísní, která by jinak vznikla při trvalejším kontaktu dřevěných materiálů s vodními kapkami. Souvisí to se zmíněným efektem lotosového květu, jenž je pro nanoimpregnaci charakteristickým jevem.
 
Oblíbené jsou nyní speciální nano čisticí houbičky, jež využijete v kuchyni i koupelně. Jsou nejen efektivní, ale zároveň i vyhovující z hlediska hygienických nároků, což bývá u klasických houbiček dosti značným problémem.
 
V kuchyni se dá nanotechnologie, respektive produkty na její bázi, využít skutečně k ochraně prakticky kompletního nábytku. Dokonce zabráníte i případnému poškrábání dvířek u linky, pracovní desky apod. Stačí si jen pořídit vhodný produkt a při jeho aplikaci se držet stanoveného postupu. Velkou výhodou je fakt, že impregnaci nemusíte nanášet nijak často, vydrží totiž poměrně dlouhou dobu.
 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více