Jak se starat o angrešt na jaře? Kromě správného prořezání potřebuje i dobré přihnojování, třeba výluhem z kopřiv
25. 4. 2025 Zahrada
Trochu pichlavé a štavnaté bobulky angreštu patří k oblíbenému letnímu ovoci. Abychom si jeho úrodu mohli pořádně užít, je potřeba mu na jaře věnovat aspoň trochu pozornosti. Bohatě se nám za to odvděčí.
Co víme o angreštu?
Botanicky se angrešt nazývá „srstka angrešt“. To milovníky angreštových bobulí určitě nepřekvapí. Keříky angreštu mají trny a dvoucentimetrové plody kulovitého až vejčitého tvaru jsou podle odrůdy více či méně pokryty chmýřím. Typické pro plody jsou zřetelně viditelné podélné bělavé pruhy.
Sladkokyselé bobule mají relativně vysoký obsah cukru, jsou nabité vitaminy C, E i A, obsahují draslík, vápník a hořčík, bohatý je angrešt i na vlákninu. Typickou lehce nakyslou chuť způsobuje obsah kyseliny jablečné a kyseliny citronové.
Mohlo by vás zajímat
Jak prořezat angrešt?
Bobuloviny, mezi které se řadí i angrešt, potřebují brzy prořezat a provzdušnit, a to předtím, než začnou rašit.
- Namrzlé či poškozené výhony vždy odstraníme jako první, abychom zamezili vzniku plísňových chorob.
- První rok
Keře angreštu, které jste zasadili na podzim je potřeba před začátkem jara seříznout na 2-3 pupeny. Slabé a krátké výhony odstřihneme až u země. V případě stromkového angreštu ponechejte 3-4 pupeny. - Druhý rok necháme na keři 4-6 nejsilnějších a vzpřímeně rostoucích výhonů, u stromku 5-7, a zkrátíme je asi o třetinu.
- Třetí rok pak zkrátíme prodloužené větve přibližně na 10-12 pupenů, boční výhony na 3-5 pupenů. Základních větví by mělo zůstat 8-12.
- Odstraníme ze země vyrůstající podrost podnože.
Mohlo by vás zajímat
Jak zalévat angrešt?
Angrešt nevyžaduje pravidelnou zálivku. Pokud je již plně zakořeněný, stačí mu déšť. Pouze v případě déle trvajícího sucha je vhodné keře nebo stromky zalít v době kvetení, aby neopadaly květy. V období, kdy začnou růst plody (a jsou ještě zelené), je také žádoucí důkladně je prolít vodou.
K udržování ideální vlhkosti v půdě pomáhá také mulčování. Zároveň ochraňuje kořeny před mrazem a brání růstu plevelů.
Mohlo by vás zajímat
Čím hnojit angrešt?
Správně hnojení je nejen u angreštu velmi důležité. Má vliv nejen na růst a plodnost, ale i na životnost rostliny.
- Hnojíme každý rok na jaře, a to v době před kvetením. Nejlepší volbou jsou granule Cereritu (bezchloridové granulované hnojivo se stopovými prvky) nebo NPK (minerální granulované směsné hnojivo s obsahem dusíku, fosforu a draslíku).
- V případě poškození listů dodáme draslík pomocí síranu draselného.
- Každý 3. a 4. rok je vhodné přidat dávku chlévského hnoje, vyzrálého kompostu nebo jiných organických hnojiv.
- Dobře poslouží také výluhy, například ze slepičího trusu či z kopřiv, nebo zákvasy z bylinek.
Po hnojení je třeba rostliny zalít (nebo hnojit, když očekáváme déšť.)
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit hrníčkový koláč, kde využijete různé ovoce, které se vám urodilo na zahradě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
15 receptů na bramborové moučníky: Brambory jim dodají vláčnost a kyprost
Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory… Číst více
18 receptů na sladké obědy: Vzpomínky na prázdniny u babičky ožijí u vašeho stolu
Máte po krk neustále se opakujících slaných obědů? Vybočte ze zažitého kolotoče a dopřejte si pro změnu sladký oběd, kterým překvapíte dospělé a… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
16 receptů na oblíbené sladké obědy, večeře a moučníky z brambor
Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu.… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více