Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nečekaně účinná jogurtová dieta: Vyzkoušejte jednoduché menu postavené na skvělé mléčné pochoutce
Zdroj: Veganotic, Toprecepty.cz

Jogurt je zázračná věc. Chutná potravina je bohatá na bílkoviny, působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je základem dietního jídelníčku, protože hravě nahradí tučné zálivky, smetanu či majonézu. Ať už řecký, bezlaktózový nebo třeba islandský skyr, jogurt byste měli zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete zhubnout a být zdravější. Co všechno se z něj dá vyrobit? Inspirujte se naším jogurtovým menu.

Jogurt, přítel do horka

Jogurty se řadí mezi fermentované mléčné výrobky. Pochází z Balkánu. Proč byste na ně, především na ty bílé, neměli zapomínat během vaření? Důvodů je opravdu hodně. Jogurty obsahují tolik prospěšnou živou mikroflóru. Jsou velmi dobře kombinovatelné s mnoha surovinami, a tak se dají využít ve sladkých i slaných pokrmech a rovněž je zužitkujete jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Dodají jídlům šmrnc a vláčnost. A pozitivem je samozřejmě i to, že jsou levné a vždycky dostupné. V supermarketech si můžete vybrat z široké nabídky, a to od hodně tučných a domácích přes odtučněné nebo ty z jiného než kravského mléka až po islandský Skyr, ve kterém není žádný tuk, zato obsahuje extra dávku bílkovin. 

Originální jogurtové menu:

Máte-li chuť na něco z jogurtu, vybrali jsme několik tipů, z nichž si můžete sestavit lehké, syté a osvěžující menu, které udělá dobře vašim střevům. Zařaďte alespoň jedno jogurtové jídlo do každodenního jídelníčku a mléčná pochoutka vám hravě pomůže shodit přebytečná kila.

Zapečené libečkové brambory s jogurtem

Jídlo, které chutná a moc nestojí. Z jednoho pekáče se nají celá rodina, sólistům zbude i na druhý den třeba do práce. Zapečené brambory jsou klasika, jogurt a kozí sýr v tomto receptu jim ale dodávají extra vláčnost a čerstvý libeček zase netradiční šmak a vůni:

Ředkvičkový salát s jogurtem

Jednoduchý salát z ředkviček a jogurtu může posloužit jako lehká letní svačinka. A pokud přidáte i libovou šunku a tmavý chléb, je z toho plnohodnotná fit večeře!

Ovesný koláč s jogurtem

Rychlý a zdravý koláč, který můžete podávat jako dezert, ale obstojí i coby snídaně, je vyrobený z vloček, medu, jogurtu a ovoce dle vašich chuťových preferencí. Například s jablky a skořicí bude vynikající!

Okurkový salát s jogurtem a kukuřicí

Další lehká lahůdka plná vlákniny, vitamínů a díky jogurtu také tolik potřebných bílkovin.

Jogurtový pohár s ovocem

Sladká tečka, která na závěr potěší děti i dospělé a v perném létě úžasně ochladí!

Recepty k tomuto článku