Veganský cizrnový sýr (bez ořechů, soji a agaru)

petram Kuchařka:

Dietní recepty , Bezlepkové, Veganské 1 názor

56

Suroviny

1 malá sklenička hladké cizrnové mouky (80 g)
2 skleničky vody
2 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky sušené cibule
½ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky kurkumy
¾ lžičky soli
několik kapek citronové šťávy
1 lžička kokosového oleje
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnovou mouku zalijeme vodou, rozmícháme dohladka a necháme 30 minut odstát. Vmícháme lahůdkové droždí, sušenou cibuli a česnek, kurkumu a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 minut. Výsledná kaše musí být hodně hustá. Na závěr vmícháme citronovou šťávu a kokosový olej.

  2. Horkou kaši přendáme do formy lehce vytřené olejem, povrch uhladíme a necháme vychladnout.

Poznámka

Recept mě napadl jako alternativa k barmskému cizrnovému tofu, které je sice dobré, ale chuťově hodně nevýrazné. Inspirovala jsem se proto tím, jak se dochucují veganské sýry a výsledkem je skvělá „sýrová“ pochoutka, která neobsahuje žádné alergeny a vyjde na pár korun.

Další varianty dochucení (dochucovadla přidávejte vždy až do hotové kaše)

- pro výraznější chuť zrajícího sýra: světlá miso pasta

- čerstvé nebo sušené bylinky (bazalka, pažitka, oregano…)

- drobně nasekané ořechy

- uzená paprika

- prolisovaný stroužek česneku…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Veganský cizrnový sýr (bez ořechů, soji a agaru)

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo