Suroviny
Porce: Jedna velká nohavice
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 173 kJ / 4 582 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,16 g |
Tuky | 281,46 g |
Vláknina | 30,55 g |
Cholesterol | 1,28 g |
Sodík | 372 mg |
Sůl | 1,43 g |
Sacharidy | 424,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Než začnete, je potřeba si uvědomit, že se jedná o křehké těsto, se kterým je potřeba pracovat rychle (máslo se dlouhým zpracováním rozpouští a může nasáknout do mouky, čímž se výrazně zhorší vlastnosti těsta), proto si veškeré přísady a pomůcky připravte dopředu a nehněťte těsto déle, než je potřeba.
Krok 2: Mouky smíchám s práškem do pečiva, proseji do větší mísy a osolím. Uprostřed mouky udělám důlek. Do důlku nastrouhám máslo (nepoužívám ztužené rostlinné tuky, jednak mají menší podíl tuku – Hera má jen 72%, Zlatá Hana 74%, za druhé máslo těsto krásně provoní) a rukama promnu. dokud nevznikne drobenka.
Krok 3: Přidám vejce, citronovou kůru a šťávu (kyselina z citronová nám zajistí, že bude těsto pružnější a nebude se tolik trhat). Zpracuji na hladké těsto. Protože každá mouka trochu jinak saje a i velikost vajec se bude lišit, může být výsledné těsto buď drobivé (v tomto případě přidám trochu studené vody) nebo lepivé (přisypu trochu mouky).
Krok 4: Těsto zabalím do folie a dám odpočinout na chladné místo. Mezitím připravím náplň.
Krok 5: Směs rozinek a brusinek namočím do rumu (používám tmavý rum kvůli výraznější chuti).
Krok 6: Na pánvi opražím na sucho vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, vysypu je na prkénko a nechám chladnout. Lotus sušenky rozdrtím nebo rozmixuji.
Krok 7: Do stejné pánve, ve které se pražily ořechy, dám kousek másla a nechám jej rozpustit. K máslu přidám postupně sušenky, skořici, perníkové koření. Směs promíchám, nechám krátce opéci a hned odstavím z plotny.
Krok 8: Jablka zbavím slupek a jadřinců a nastrouhám na co možná nejjemnějším struhadle. Pokud je to nutné, vymačkám z jablek přebytečnou šťávu. Přidám skořici a podle chuti (či kyselosti jablek) jeden vanilkový cukr.
Krok 9: Ořechy nahrubo pokrájím.
Krok 10: Troubu předehřeji na 160 stupňů (u horkovzdušné trouby postačí 150 stupňů). Pracovní plochu popráším moukou. Těsto rozválím na asi 2–3 mm silný plát. Plát pomocí válečku přenesu na plech vyložený pečícím papírem (štrúdl plním až na plechu, protože naplněný je těžký a hůře se s ním manipuluje, může se trhat apod).
Krok 11: Nejprve posypu celou plochu plátu sušenkovou směsí, poté přidám ořechy a rozinky s brusinkami (rum schovám na později).
Krok 12: Nakonec přidám strouhaná jablka, která vrstvím do středu plátu tak, aby všude okolo jablečné náplně ještě zůstalo několik centimetrů místa. Štrůdl nestáčím do rolády, pouze přehnu okraje do středu, takže těsto zůstane jen po obvodu náplně. Nohavici několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nepotrhalo.
Krok 13: Ke konci pečení v kastrůlku rozpustím asi dvě lžíce másla, které smíchám s rumem, který zbyl z rozinek.
Krok 14: Štrúdl je hotový v okamžiku, kdy jeho povrch získá zlatohnědou barvu a těsto je při dotyku pevné.
Krok 15: Štrúdl hned po vytažení z trouby potírám rozpuštěným máslem s rumem.
Krok 16: Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem.
Zveřejněno 12. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční jablečný štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NvY
Moje poznámka
Sváteční jablečný štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NvY
Nejnovější recepty
Jemně pikantní papriky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová pěna z domácí vepřovky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový chalupářský guláš s vejcem a opečeným párkem
Přidáno před 16 hodinami
Bábovka z karamelového Salka
Přidáno před 17 hodinami
Hořčice z cukety
Přidáno před 17 hodinami
Fettuccine ve smetanové omáčce s krémovými žampiony a kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 1 hodinou
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 12 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 14 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 14 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 15 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 15 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 16 hodinami
Croissanty s nuttelou
hustaliska před 17 hodinami
Linecké sušenky
Mummy46 před 17 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
GabinaMraz před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka pšeničná,
prášek do pečiva,
sůl,
máslo,
vejce,
citron,
šťáva citronová,
voda,
brusinky,
ořechy vlašské,
máslo,
sušenky karamelové,
skořice mletá,
koření do perníku,
cukr vanilkový,
jablko,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (16)
moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den
No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé
Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším
Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.