Jablečné štrúdle

Suroviny 2 ks

Těsto:
400 g hladké mouky
120 g másla
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
50 g cukru
2 lžíce octa
1 kypřící prášek
Náplň:
1,2 kg oloupaných jablek
100 g strouhanky
50 g másla
40 g kukuřičného škrobu
40 g vanilkového cukru
40 ml rumu
10 ml citrónové šťávy
1-2 lžičky skořice
20 g másla a 20 ml rumu na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku, kypřící prášek se špetkou soli a vyhloubíme důlek. Do důlku vložíme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Změklé máslo rozložíme kolem dokola. Rukama zpracujeme hladké pružné těsto a uložíme na 1 hodinu do ledničky.

  2. Strouhanku opražíme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslovou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citrónovou šťávou a rumem.

  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, čím tenčí, tím lepší. Na každý plát rozprostřeme polovinu náplně. Boční kraje přehneme dovnitř, aby nám neutíkala náplň. Zavineme štrúdl, opatrně přendáme na plech s pečícím papírem.

  4. Pečeme přibližně 40 minut při 180°C. Ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Podáváme nejlépe se zmrzlinou, já miluji s vlašskými ořechy.

Poznámka od kuchařky

* Do náplně můžete přidat rozinky, brusinky, ořechy atd.

* Můj web: http://www.miskakulicka.cz/

Komentáře k receptu Jablečné štrúdle

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: vůbec ne, náplň je díky jablíčkům krásně vláčná, škrob nám zachytí šťávu, aby nevytekla ven a nebo štrúdl příliš nerozmočila. Samozřejmě také musíte brát v potaz proměnlivou šťavnatost jablek. Pokud jsou ,, sušší" tak je třeba ubrat strouhanky či škrobu ;-)

    Odpovědět

  • blankaschwarz blankaschwarz

    MiskaKulicka: Děkuji moc.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MiskaKulicka: Do náplně žádné máslo , jen na opečení strouhanky? Není to bez másla, s tím škrobem trošku suché?

    Odpovědět

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    blankaschwarz: Ano, určitě můžete, také to občas dělám :yes:

    Odpovědět

  • blankaschwarz blankaschwarz

    Krásný štrůdlík, můžu nechat těsto uležet do druhého dne ?

    Odpovědět