Sváteční jablečný štrúdl

Arashi Kuchařka: Arashi

Doba přípravy: asi 80 minut Jedna velká nohavice Moučníky , Záviny, rolády 15 názorů

Suroviny

Těsto:
200 g hladké pšeničné mouky
200 g polohrubé pšeničné mouky
1 sáček prášku do pečiva (asi 12 g)
1 kávová lžička soli
250 g másla
2 celá vejce
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 polévková lžíce citrónové šťávy
3 lžíce studené vody (pokud se těsto drobí)
Náplň:
směs sušených plodů - rozinky sultánky, rozinky zlaté, brusinky
2 větší hrsti vlašských ořechů
3 lžíce lžíce másla
50 g karamelových sušenek Lotus
mletá skořice
perníkové koření
1 balíček vanilkového cukru
4-5 jablek (nejlepší osvědčená kombinace odrůd je 1:1 Red Delicious a Granny Smith)
Na dokončení:
2 lžíce másla
tmavý rum
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Než začnete, je potřeba si uvědomit, že se jedná o křehké těsto, se kterým je potřeba pracovat rychle (máslo se dlouhým zpracováním rozpouští a může nasáknout do mouky, čímž se výrazně zhorší vlastnosti těsta), proto si veškeré přísady a pomůcky připravte dopředu a nehněťte těsto déle, než je potřeba.

  2. Mouky smíchám s práškem do pečiva, proseji do větší mísy a osolím. Uprostřed mouky udělám důlek. Do důlku nastrouhám máslo (nepoužívám ztužené rostlinné tuky, jednak mají menší podíl tuku – Hera má jen 72%, Zlatá Hana 74%, za druhé máslo těsto krásně provoní) a rukama promnu. dokud nevznikne drobenka.

  3. Přidám vejce, citronovou kůru a šťávu (kyselina z citronová nám zajistí, že bude těsto pružnější a nebude se tolik trhat). Zpracuji na hladké těsto. Protože každá mouka trochu jinak saje a i velikost vajec se bude lišit, může být výsledné těsto buď drobivé (v tomto případě přidám trochu studené vody) nebo lepivé (přisypu trochu mouky).

  4. Těsto zabalím do folie a dám odpočinout na chladné místo. Mezitím připravím náplň.

  5. Směs rozinek a brusinek namočím do rumu (používám tmavý rum kvůli výraznější chuti).

  6. Na pánvi opražím na sucho vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, vysypu je na prkénko a nechám chladnout. Lotus sušenky rozdrtím nebo rozmixuji.

  7. Do stejné pánve, ve které se pražily ořechy, dám kousek másla a nechám jej rozpustit. K máslu přidám postupně sušenky, skořici, perníkové koření. Směs promíchám, nechám krátce opéci a hned odstavím z plotny.

  8. Jablka zbavím slupek a jadřinců a nastrouhám na co možná nejjemnějším struhadle. Pokud je to nutné, vymačkám z jablek přebytečnou šťávu. Přidám skořici a podle chuti (či kyselosti jablek) jeden vanilkový cukr.

  9. Ořechy nahrubo pokrájím.

  10. Troubu předehřeji na 160 stupňů (u horkovzdušné trouby postačí 150 stupňů). Pracovní plochu popráším moukou. Těsto rozválím na asi 2–3 mm silný plát. Plát pomocí válečku přenesu na plech vyložený pečícím papírem (štrúdl plním až na plechu, protože naplněný je těžký a hůře se s ním manipuluje, může se trhat apod).

  11. Nejprve posypu celou plochu plátu sušenkovou směsí, poté přidám ořechy a rozinky s brusinkami (rum schovám na později).

  12. Nakonec přidám strouhaná jablka, která vrstvím do středu plátu tak, aby všude okolo jablečné náplně ještě zůstalo několik centimetrů místa. Štrůdl nestáčím do rolády, pouze přehnu okraje do středu, takže těsto zůstane jen po obvodu náplně. Nohavici několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nepotrhalo.

  13. Ke konci pečení v kastrůlku rozpustím asi dvě lžíce másla, které smíchám s rumem, který zbyl z rozinek.

  14. Štrúdl je hotový v okamžiku, kdy jeho povrch získá zlatohnědou barvu a těsto je při dotyku pevné.

  15. Štrúdl hned po vytažení z trouby potírám rozpuštěným máslem s rumem.

  16. Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem.

Poznámka

Tento štrúdl je v naší rodinně považován za téměř posvátný moučník a pečeme jej jen při svátečních příležitostech. Původní recept získala moje babička od jedné kamarádky, pekařky. Za dlouhé roky prošel řadou úprav a vylepšení, dokud jsme s jeho recepturou nebyli naprosto spokojeni. Stal se tak nedílnou součástí svatebních i narozeninových oslav a ozdobou nejedné slavnostní tabule.

Doufám, že se Vám povede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sváteční jablečný štrúdl

  • zdenka.s zdenka.s

    Arashi : děkuji za skvěle ,do nejmenších detailů vypsaný recept :yes::yes::yes: , já to prostě potřebuji k úspěšnému zvládnutí, nemám až takové , vrozené dovednosti jako mnohé kuchařinky :-Q a když dělám něco poprvé, s nějakou prkotinou to zkazím :-(
    moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
    Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
    Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: to robím do pité...zdá sa mi to zbytočné do štrúdle - moriť jablká s orechami ešte pred pečením. Hlavne orechy na sucho opražené sú iné.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ale hlavně - perfektně popsaný postup na zcela jistě "rodinné stříbro":yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    maris: magdalenka: zkuste jablka na kostičky spolu s rozinkami ev. ořechy a skořicovým cukrem prohnat na kousku másla na pánvi...nechat vychladnout a pak dát do štrúdlíku.....;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    magdalenka: já je vždycky krájím nožem na tenké plátky. U nás doma se to nikdy jinak nedělalo, tak jsem na to zvyklá:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    bofinka: aj moja... :-D do štrúdle strúham jablká na uhorkovom strúhadle, alebo krájam na jemné plátky nožom...

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: Moje rec ;-), tim padem pak nemusime z jablek odstranovat "prebytecnou" stavu.

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Moc hezký recept a dobře popsaný. Jen, když jsme u toho pravopisu, nastrouhat na nejemnějším struhadle, bych napsala nejjemnější.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    yanull: Ta pravopisná chybka je možná jen zdánlivá, on jak se jazyk a pravopis vyvíjejí, tak se tyhle věci mění. Je sice dobře, žes to opravila, protože ne každý čte komentáře a někteří by na to poukazovali, ale starý pravopis je fakt v řadě slov odlišný, mám recepty po mamince a ta např. slovo tymián zásadně psala dymián, protože se to tak psalo v době první světové, kdy ona chodila do školy. ;-) A asi to tak bude i s pravopisem autorčiny babičky - v její době to tak bylo správně. ;-):-8 Toto je jen malá poznámka, možná i vzpomínka na maminku. ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "... a nastrouhám na co možná nejemnějším struhadle."
    No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Arashi: Není třeba se omlouvat, já chápu, že jste to myslela dobře, leč my tu musíme dodržovat pravidla naší mateřštiny, děkuji za pochopení ;-):-K

    Odpovědět

  • Arashi Arashi(autor receptu)

    yanull: Děkuji :-8. Určitě je pravopisně správně štrúdl, ale v originálním receptu z ručně psané kuchařky po babičce (kuchařka ze třicátých let) je psané "jablkový štrůdl". Nevím, ale asi je to nějaká místní zkomolenina, každopádně jsem chtěla nechat název moučníku, jak jsem ho zdědila a nechala jsem kroužek. :-Q Omlouvám se.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Eja57: Děkuji, opraveno :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    yanull: já bych ještě v bodu 1. .NEhněťte...to NE tam není....

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Mám tu recept na štrúdle, které se těší oblibě a velmi pěkně se s těstem pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/13282-strakonicke...
    Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším ;-):yes::-K
    Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
    A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo