Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční smetanová bábovka

Máte chuť na jemnou, smetanou a skořicí prostoupenou bábovku? S chutí se pusťte do přípravy. Za hodinku ji můžete mít na stole. Bude chutnat s šálkem kávy i kakaa, dospělým i dětem.

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 344 kJ /
3 428 kcal
Bílkoviny63,46 g
Tuky141,92 g
Vláknina19,40 g
Cholesterol 881 mg
Sodík 851 mg
Sůl2,68 g
Sacharidy464,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bábovkovou formu vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Do mísy prosijeme mouku a promícháme se špetkou soli, kypřicím práškem, cukrem a skořicí. Krok 3: Přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo nebo Heru a smetanu. Ušleháme ručním šlehačem a rozdělíme na dva díly. Do jedné poloviny těsta vmícháme kakao. Krok 4: Do připravené formy střídavě dáváme světlé a tmavé těsto. Krok 5: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 35-40 minut podle typu trouby. Propečenost můžeme vyzkoušet vpichem špejle, musí zůstat suchá. Krok 6: Po upečení bábovku z trouby vyjmeme, necháme vychladnout a teprve pak ji vyklopíme. Bábovka je hodně jemná, je dobré ji nechat přes noc v chladu.

TIP: Jak péct bábovky - oblíbené recepty

Zveřejněno 31. 1. 2023

Poznámka autorky RubyRom

Já jsem měla v lednici 2 smetany v červeném papírovém kelímku, bylo nutné ji spotřebovat tak jsem dala do těsta obě (500 ml), byla hodně hustá. Do receptu jsem napsala 300 ml, protože běžně smetana není tak hustá a těsto by mohlo být řídké.

Bábovka byla hodně křehká, ale po uložení přes noc v chladu ztuhla a byla vynikající.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE6g9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE6g9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

janinka74: moc děkuji :-K

výborná bábovka!!!!!!

Anna Kocikova: moc děkuji :-K

Když mlsná zvítězí před leností,tak je u nás občas šlehačková bábovka:-DAle s přidáním másla nebo Hery neznám a recept se mi líbí:-8
Romi máš ji moc hezkou včetně naservírování:-K

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, cukr krupice, prášek do pečiva, sůl, skořice, máslo, smetana, kakao, máslo, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu