Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návykový domácí jogurt

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

21Rapo 21Rapo

Snadný

Doba přípravy 540 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 480 min Příprava trvá cca hodinu, potom 8 hodin jen leží v teple.

540 min (60 min příprava + 480 min tepelná úprava, Příprava trvá cca hodinu, potom 8 hodin jen leží v teple. )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 801 kJ /
669 kcal
Bílkoviny34,60 g
Tuky37,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 143 mg
Sodík 504 mg
Sůl1,02 g
Sacharidy48,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko necháme převařit, ale jen tak, aby se na hladině objevila pěna a vycházely jen trochu větší bublinky. Nesmí přijít úplně k varu. Krok 2: Jogurt (podle požadované hustoty) je lepší rozmíchat v jiné misce. Lépe se rozpustí v mléce. Jogurt musí mít pokojovou teplotu. Krok 3: Když mléko nepálí do prstu, můžeme vmíchat kupovaný jogurt. Já raději naliju trochu mléka k jogurtu a ten rozmíchám. Teprve potom ho naliju do mléka a pořádně rozmíchám. Krok 4: Tuto směs můžeme nalít do jedné velké nádoby, nebo do několika malých. Krok 5: Pokud je dost teplo, stačí jogurt dát na 8 hodin do deky, jinak používám troubu, kterou zahřeju na 30-35 °C, protože teplota nesmí přesáhnout 70 °C, jinak by jogurtové kultury uhynuly.
Čím déle jogurt necháte v teple, tím kyselejší bude. Během této doby jogurt nemíchejte! Krok 6: Na poslední půl hodinu vypnu troubu, ale už ji neotevírám.
Po uplynutí doby pro zrání ho ještě nechám vychladnout mimo troubu. Krok 7: Potom už jen uschovám v lednici, kde vydrží zhruba týden.

TIP: Jak vyrobit jogurt z rostlinného mléka

Zveřejněno 4. 4. 2023

Poznámka autorky 21Rapo

Jogurt je výborný s ovocem a trochou skořice, nebo s ořechy a medem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykový domácí jogurt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6oOO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykový domácí jogurt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6oOO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

tejaja (moderátorka): Díky za odpověď. :-K

Merylas (moderátorka): Maruška, jogurt si dávam robiť vždy cez noc, okolo 17,30- 18 hod ho zapnem a ráno, keď vstanem vyberiem a dám do chladničky. Jogurtovač obsah zohreje a udržiava potrebnú teplotu. V chladničke jogurt ďalej pekne dozrieva. Vždy robím vtedy, keď už mám v chladničke len 1 l jogurtu, aby sa tam dostatočne dlho zdržal ten nový. ;-):-8 A ako píšem, kamarát mi nosí naraz vždy 4 l mlieka z farmy, takže to potom narobím 3-4 litre jogurtu.;-)
Ten urobený premiestnim z nádoby jogurtovača do litrových vedierok z jogurtu, ktoré predávajú v obchode, mám ich 6. Posledný jogurt nechávam v nádobe do jogurtovača.
A ešte tip: v jogurtovači robím nielen jogurt, ale aj acidofilné a kefírové mlieko, aj skyr.;-)

tejaja (moderátorka): Mám podobný jogurtovač o objemu 1,5 l, s termostatem a po nastaveném čase sám vypne. To už asi vypínají všechny, jen ta možnost nastavení teploty běžná není. Dělávám i z trvanlivého mléka, ohřívám na cca 40-45 °C (používám teploměr) a vmíchám jogurt. Jak dlouho jogurt děláš, když dáváš vše z chladničky? To jsem nikdy nezkoušela, dávat studené. Všude jsem četla, že se má mléko ohřát. A čerstvé převařit a nechat zchladnout na těch 40-45 °C. Tak by mě to zajímalo. :-)

zdenka.s: Tak to sme na tom rovnako.😄 Jogurt mam kazdy den na ranajky, pretp som ho aj dostala. Mam jogurtovac Ariete art 621 a nadam nan dopustit. Musite si ale v obchode najst dobry jogurt, ktory obsahuje dobru jogurtovu kulturu. Nebudete lutovat. Mam niekedy v chladnicke aj 5 l jogurtu, to ked mi kamarat donesie mlieko z farmy. 🤩

tejaja (moderátorka): Den bez jogurtu si nedovedu ani představit ,už jsem přemýšlela o koupi jogurtovače,ale když je jich tolik. . . Napsala byste mi, prosím, jaký máte konkrétně ? Děkuji :-K

O tom jsem něco slyšela. Jogurtovač prý udržuje teplotu, to bych bez trouby jen s dekou nezařídíla. Mléko převářím, aby v něm nebyly případné nečistoty. Každopádně děkuji za doporučení. :-D

Mám enormnú spotrebu jogurtu a tak používam jogurtovač. :-D Mlieko nepreváram, jogurt aj mlieko vyberám rovno z chladničky. Vylejem do nádoby jogurtovača, vmiešam jogurt a zapnem. Hotový strčím do chladničky a vydrží oveľa dlhšie ako týždeň. Čím dlhšie stojí, tým je hustejší (a furt se množej :-D ). Kto používa veľa jogurtu, doporučujem jogurtovač si kúpiť.;-)

Suroviny:
mléko plnotučné, jogurt bílý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu