

Návykové bramborové smaženky
Suroviny
- Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 200 g hladké mouky
- 400 g oloupaných vařených brambor
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- cca 2 lžičky soli, dle chuti
- česnek sušený, případně čerstvý, dle chuti
- cca 1 lžíce majoránky
- cca 1 lžička pepře
- cca 1 lžička drceného kmínu
- olej na smažení
- potravinový nebo zdobící sáček
Postup přípravy receptu
Mléko, vejce, koření, sůl, mouku a droždí dáme do mísy, promícháme a necháme vzejít kvásek. Přisypeme najemno nastrouhané, předem uvařené, zchladlé a oloupané brambory. Opět dobře promícháme a lepivější těsto rovnou nandáme do sáčku, u kterého následně odstřihneme špičku. Použít můžeme i cukrářský sáček, ale ten budeme muset po použití řádně vydrbat.
Do kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozpálíme, asi jako na koblížky nebo použijeme fritovací hrnec. Ze sáčku vytlačujeme těsto přímo do roztopeného oleje a nožem ho od odstřihnutého konce sáčku oddělujeme. Vhozené kousky těsta smažením nabydou a bude je potřeba během smažení otáčet a smažit z obou stran dozlatova, proto hrnec příliš nepřeplňujeme.
Hotové bramborové smaženky vyndáme na papírovou utěrku nebo ubrousek (nejlépe cedníčkem), necháme okapat přebytečný tuk a zchladnout, pokud vám to sbíhající se sliny, dovolí.
Poznámka od kuchařky
Kořenit a solit se nebojíme. Recept je hodně variabilní a tak můžeme použít i jiná koření nebo bylinky, třeba i pikantnější, jako je například chilli, pálivou papriku... Vše záleží na naší chuti a chuti strávníků, kterým je budeme servírovat.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Návykové bramborové smaženky
-
magdalenka: ...po promíchání s bramborem, dát rovnou do sáčku, směs s bramborem už nenechávám znovu kynout
...postačí pěkný kvásek z vážného mléka, mouky...
...já díky, doplnil jsem -
Zdravím, predpokladám, že hmotu dávame do sáčku až po istej dobe, po vykysnutí...alebo hneď? Vďaka.
-
cathleen: ...Ježíš, pardón, samozřejmě čerstvého...
.. díky za upozornění
-
Opravdu sem patří 30 g instantního droždí? To je jako 75 g čerstvého.