Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špendlíky nazýváme drobné žluté švestky: Jaký je však rozdíl mezi špendlíkem, mirabelkou a myrobalánem?
Zdroj: Pixabay - JA2020

Drobné žluté plody kolem cest a silnic máme za špendlíky nebo mirabelky. Ale jsou to mirabelky, které rostou volně v přírodě, zatímco špendlíky v zahradách. Obě slivoně mají chutné, sladké plody na rozdíl od myrobalánu, který je méně sladký a má tuhou, nahořklou slupku.

Drobné žluté plody s peckou patří všechny do rodu slivoní. Mirabelky milují hlavně děti, protože jsou snadno dostupné - rostou volně v přírodě, větve jsou nízko a plody jsou sladké a chutné. Víte, jaký je rozdíl mezi mirabelkou, špendlíkem a myrobalánem?

Jak je od sebe rozeznat 

Mirabelky i špendlíky mají oproti myrobalánu příjemnou sladkou chuť.

  • Špendlík žlutý vypadá jako malá žlutá švestka a i jeho pecka má podobný oválný, na koncích zašpičatělý tvar, který jde lehce vyjmout. Špendlíky rostou na stromech podobných švestce a na rozdíl od mirabelek je nenajdete ve volné přírodě. Pro svou příjemnou sladkou chuť mají široké využití v kuchyni.
  • Mirabelka - slivoň mirabelka je další poddruh slivoně, která roste u cest a silnic, kam ji kdysi vysadili lidé. Jde o nenáročnou rostlinu, pocházející z Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje ve Francii. Na mirabelce v srpnu dozrávají kulaté zlatožluté sladké plody s červenými tečkami na sluneční straně a malou kulatou peckou, která jde lehce vyloupnout.
  • Myrobalán - slivoň třešňovou lze odlišit od špendlíků a mirabelek poměrně snadno - pecka jde obtížně vyloupnout z dužiny, plod je nakyslý a slupka nahořklá a tuhá. Myrobalán má různou barvu od žluté přes zelenou až po červenou a v přírodě se vyskytuje nejčastěji.

Jak zpracovat mirabelky a špendlíky

Jako každé ovoce je můžeme zavařovat, plnit jimi koláče, sušit, mrazit.

  • Zavařování do kompotů je nejběžnější zpracování tohoto drobného ovoce. Špendlíky se nepeckují, nechávají se stejně jako třešně v celku. Kompoty jsou po zavaření kyselé, proto dáváme více cukru.
  • Marmelády se připravují z ovoce bez pecek - uvařené špendlíky nebo mirabelky musíme protřít sítem a zpracovat jen dřeň. Podobně připravujeme i džem.
  • Koláče a bublaniny, plněné špendlíky nebo mirabelkami, jsou výborné. Ovoce je nutné předem odpeckovat jako švestky. Koláč před pečením sypeme sladkou drobenkou.
  • Mirabelkové čatní se připravuje z odpeckovaných plodů s cibulkou, česnekem, kořením a rozinkami, mnohdy i v kombinaci s jiným ovocem.
  • Domácí pálenka nebo víno se vyrábí hlavně na Moravě, kde mají s pálením ovoce  zkušenosti. Víno je nutné správně dosladit, jelikož ve výsledku může být kyselé chuti. Špendlíkový likér nebo sirup se připravuje s větším množstvím cukru.
  • Pečený čaj je výborný na zimu. Hodí se i jako jedlý dárek, vyrobený a zabalený s láskou.

Nezapomeňte, že nejchutnější ovoce je to, které právě dozrálo. Mirabelky a špendlíky jsou nejlepší a nejsladší čerstvé - ať ve formě svačinky, ozdob na dezerty nebo jako ovocná složka ve zmrzlinách a dřeních. 

Komentáře (3)

Já se v tom moc nevyznám, ale mirabelka je hodně podobná ryngli, jen je malá, Ale chuťově podobné. Špendlík si pamatuji z dětství jako namodralý podlouhlejší plod, co má konce špičatější. Proto asi od toho ten název. Tedy podobný švěstce (barvou), jen možná menší, ale hlavně kyselejší. Proto jsem ho neměla ráda. To ryngle a mirabelký, sladké.

Yasma: Děkuji za doplnění tématu. Zajímavé je, že slovo myrobalán už lidé vůbec neznají, možná na vesnici. :-)

Dovolím si upřesnit.
Vše kolem cest jsou z 99% Myrobalány.
Špendlí žlutý je pomologicky totožný s Švestkou domácí, pouze je žlutý a více aromatický. Jedná se o nejaromatičtější slivoň v závěsu je švestka domácí. Do dnešního dne aroma ani chuť těchto odrůd nebyla prolomena. Bohužel špendlík žlutý je velmi náročný, je nachylný na PPV, nesnese podnož a má další potřeby.
Vetšina lidí se s Špendlíkem žlutým nikdy nesetkala a převážně se jedná o Katalonský špendlík.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli