Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokroutky neboli kraple

Pokroutky neboli kraple jsou drobné smažené pečivo ze snadného těsta, podobného palačinkovému. Příprava je velmi jednoduchá a budete potřebovat pouze základní suroviny. Pokud chcete rodinu či návštěvu překvapit něčím netradičním, pusťte se do nich.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min tepelná úprava zahrnuje postupné smažení

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava, tepelná úprava zahrnuje postupné smažení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 505 kJ /
838 kcal
Bílkoviny36,73 g
Tuky14,71 g
Vláknina5,10 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy137,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce metličkou vymícháme těsto, mléko přidáváme postupně, aby vzniklo řídké těstíčko asi jako na palačinky. Krok 2: Na smažení potřebujeme vyšší vrstvu rozpáleného tuku, nejlépe sádla. Můžeme použít fritovací hrnec a nastavit jej na teplotu 170 °C. Krok 3: Formičku - tvořítko v tuku předehřejeme a následně opatrně ponoříme do těsta, ale jen těsně pod horní okraj a opět ponoříme do rozpáleného tuku. Krok 4: Usmaženou krapli sloupneme na talíř a smažíme další, až spotřebujeme všechno těsto. Krok 5: Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

TIP: Smažené moučníky - oblíbené recepty

Zveřejněno 6. 4. 2023

Poznámka autora Gregusa

Opět mne inspiroval TV pořad "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli", kde jsem uviděl výrobu kraplí.

Uvědomil jsem si, že tuto formičku na kraple mám a také, že v receptech po mamince mám na ně recept pod názvem pokroutky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pokroutky neboli kraple

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kvx1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pokroutky neboli kraple

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kvx1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Sice to chvíli trvalo, ale konečně jsem vyzkoušela. 🙂 Tvořítka jsem sehnala náhodně a hned jsem si vzpomněla na tento recept. 🙂 Povedly se hned napoprvé, chválím, přidávám pár fotografií a plný počet hvězdiček. Nejvíce nám chutnají posypané moučkovým cukrem s troškou skořice. A děkuji za recept, neznala jsem ho, člověk se pořád učí. :-K

Merylas: děkuji za vyzkoušení a ohodnocení. Pro mne je to vzpomínka na mládí když nám je maminka dělávala a po čase mi to už zmíněný TV pořad připomněl.

Gregusa: Máš tam chybu? Má to být tip ;-)

Pacesko: Nejsem sice autorkou receptu, ale znamená to, že tvořítko na chvilku ponoříme do rozehřátého oleje nebo sádla, pak do těstíčka a opět do tuku. Řekla bych, že postup je srozumitelný. :-K

Ehm, co to je "tvořítko v tuku"?

Merylas: díky za zájem a mám typ, kde je sehnat::-K www.tescoma.cz/tvoritka-na-vaflove-rozetky-delicia-4-ks

Moc hezký recept a kraple vypadají naprosto báječně. :yes: Z domova tento moučník neznám a pokud bych chtěla vyzkoušet, musím nejprve sehnat tvořítka. :-K

Dělám i na slano - výborný!!!

EvaSk: tak to je možné, ale já prodávám jak jsem koupil. Já jsem jen uvedl jak ho měla maminka nazvaný ve svých receptech. :-K Po původu názvu jsem už nijak nepátral.

Pocházím z Police nad Metují. Pokroutky u nás byly placky z těsta z vařených brambor.

Betyna: díky :-K tak ještě ukázat jaké jsou z nich pěkné krapličky.<3:-)

Dovolila jsem si přidat fotku mojich formiček. :-K

Super :yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, vejce, cukr vanilkový, mléko, sádlo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu