Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové
Listové těsto využijeme při přípravě štrúdlů, šneků, různých dezertů i slaného pohoštění. Díky tomuto receptu ho zvládneme připravit i doma. Aby těsto správně lístkovalo, je potřeba ho střídavě překládat a nechat odpočívat v lednici.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 887 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,33 g |
Tuky | 385,33 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 1,36 g |
Sodík | 4,03 g |
Sůl | 10,03 g |
Sacharidy | 368,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál prosejeme mouku a smícháme ji se solí. Do středu položíme studené máslo nakrájené na kostičky, posypeme ho moukou a přilijeme studenou vodu a žloutek.
Krok 2: Rukama promícháme rychle a pečlivě. Těsto obalí kostky másla.
Krok 3: Těsto zabalíme a dáme na 10 minut do ledničky. Po deseti minutách těsto rozválíme na obdélník o rozměru 40x50 cm.
Krok 4: Obdélník těsta složíme nejprve ze stran do středu a potom na půlku. Poté necháme těsto zabalené chvíli odpočívat v lednici.
Krok 5: Toto opakujeme 4x. Během provalování se máslo krásně vpracuje do těsta.
Zveřejněno 13. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYkOQ
Moje poznámka
Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYkOQ
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 4 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 14 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 14 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 52 minutami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 2 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 2 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 2 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 3 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 3 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 4 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 6 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 6 hodinami
Plovdivské maso
Barunka1 před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
žloutek,
voda,
máslo
Komentáře (17)
Když je rozmrazené, vyválet a poskládat, dát chladit na 30 minut a potom válet a péct.
Je jak čerstvé bylo v mrazáku od 18. června!
Nechala v míse zakryté v lednici hodinu. Vybrala na pomoučený vál a pokračovala vyválením a poskládáním. Zabalila do fólie. Každou hodinu jsem to vybrala z lednice a válela a skládala. Další válení doporučuji těsto vyválet na tenčí plát, většího rozměru, jak je první válení.Celkem 4 x. Pak jsem to nechala v lednici do rána, teď jsem upekla krémeš. Vůbec to není tak pracné, jak se zdá z popisu a jelikož jsem dělala poprvé a povedlo se krásné a chutné lístkové těsto, tak jsem nedělala naposled. Spokojenost veliká.
Mohu doporučit, dá se to udělat, i při práci na něčem jiném a čas potřebný ke skládání a válení je cca 5-6 minut.
Pak začněte propracovávat. Jak budete vyvalovat stále tam budou vidět kusy másla. Nechá se odpočinout a znovu vyvalovat a postupně se máslo zapracuje.