Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš se šesti (knedlíky) patří k nejoblíbenějším pokrmům české kuchyně. I když existuje podle regionů a rodinných receptů nespočet variací, bohatá masová chuť, neodolatelná vůně a krásná tmavá barva k poctivému guláši neodmyslitelně patří.

Maso, cibule, paprika a tento delikátní pokrm v podobě guláše je na světě. Samozřejmě ještě koření a nějaký ten cvik k tomu patří, nicméně kromě časové náročnosti je guláš na přípravu poměrně snadný. Nejčastěji se guláš dělá z hovězí kližky, která i přes delší dušení zůstane dokonale šťavnatá. Populární je také guláš z vepřového masa, které nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. 

Jak udělat hodně tmavý guláš

Pokud byste rádi docílili tmavého guláše, máme pro vás několik tipů, díky kterým guláš bude nejen tmavý, ale také lahodný, protože barva i chuť guláše spolu úzce souvisí. Čím více je guláš tmavší, tím je také chuťově výraznější. A jak na to?

  1. Karamelizace cibule: Zásadním krokem je dočervena osmažená cibule, a to asi 300–500 g na 1 kg masa, což se může zdát hodně, ale cibule dodá vůni, nasládlou chuť a tmavou barvu. V neposlední řadě guláš krásně zahustí. 
  2. Opečení masa: Před dušením maso důkladně orestujeme ze všech stran, čímž se zatáhne a vytvoří tmavou krustu na povrchu. 
  3. Mletá sladká paprika: Jakmile jsou cibule a maso opečené, vmícháme sladkou mletou papriku, která se rozvoní a krásně guláš obarví. Chuťově zajímavější a o trochu tmavší guláš získáme přidáním uzené mleté papriky.
  4. Hovězí vývar: Vše podlijeme hovězím vývarem, který má intenzivní masovou chuť a také se postará o žádoucí tmavou barvu guláše. 
  5. Víno: Obzvlášť při přípravě zvěřinových gulášů, ale i do klasického hovězího guláše se s oblibou přidává červené víno, které dodá aroma, ale také napomůže tmavší barvě guláše. 
  6. Rajčatový protlak: Mnozí kuchaři přidávají do guláše pro chuť a tmavší barvu rajčatový protlak, který zároveň guláš zahustí a ingredience spojí. 
  7. Pomalé dušení: Guláš potřebuje pomalé a dlouhé dušení, aby maso bylo dokonale měkké. Tekutina v guláši se během přípravy zredukuje a ztmavne
  8. Tmavá jíška: Guláš obvykle není potřeba zahušťovat, ale pokud je příliš řídký a rádi bychom získali tmavší barvu, můžeme ho zahustit tmavou jíškou

Uvařte si poctivý a klasický hospodský guláš podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jako přílohu podávejte houskový knedlík nebo krajíc čerstvého chleba. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře (1)

Nastrouhejte do guláše červenou řepu a uvidíte luxusní barvu...

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli