Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Na guláš se nejvíce osvědčilo maso přední, konkrétně hovězí kližka. Ale guláš můžeme uvařit i z masa vepřového, drůbežího nebo ze zvěřiny.
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba, případně vykostíme. Tuk neodstraňujeme, protože je nositelem chuti.
Maso nakrájíme na větší kostky. Hovězí kližka se skládá ze silných svalů, podle nichž ji můžeme rozdělit na části a ty pak příčně nakrájet na kousky, asi jako velké sousto. Kousky se varem trochu zmenší. Můžeme je předem osolit a opepřit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Obecný postup
Maso klademe na cibuli usmaženou dočervena, opečeme, zasypeme mletou paprikou a minutku ještě orestujeme. Nerestujeme dlouho, připálená paprika by zhořkla. Pak podlijeme vodou (pivem, vínem, vývarem), dusíme doměkka a průběžně podléváme. Tekutiny nedáváme mnoho, abychom nemuseli zahušťovat. Správný guláš zahustí rozdušená cibule. Pokud přesto potřebujete zahustit, přečtěte si náš další článek.
Konečné dochucení nebo zahuštění bývá v režii kuchaře podle konkrétního receptu. Ať se dílo podaří!
Komentáře
12. 8. 2023 12:48
11. 7. 2022 16:51
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 1 hodinou
Sýrový chléb
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 18 hodinami
Zahušťování pokrmů na mnoho způsobů. Jíška je jen jednou z možností