Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Na guláš se nejvíce osvědčilo maso přední, konkrétně hovězí kližka. Ale guláš můžeme uvařit i z masa vepřového, drůbežího nebo ze zvěřiny.
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba, případně vykostíme. Tuk neodstraňujeme, protože je nositelem chuti.
Maso nakrájíme na větší kostky. Hovězí kližka se skládá ze silných svalů, podle nichž ji můžeme rozdělit na části a ty pak příčně nakrájet na kousky, asi jako velké sousto. Kousky se varem trochu zmenší. Můžeme je předem osolit a opepřit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Obecný postup
Maso klademe na cibuli usmaženou dočervena, opečeme, zasypeme mletou paprikou a minutku ještě orestujeme. Nerestujeme dlouho, připálená paprika by zhořkla. Pak podlijeme vodou (pivem, vínem, vývarem), dusíme doměkka a průběžně podléváme. Tekutiny nedáváme mnoho, abychom nemuseli zahušťovat. Správný guláš zahustí rozdušená cibule. Pokud přesto potřebujete zahustit, přečtěte si náš další článek.
Konečné dochucení nebo zahuštění bývá v režii kuchaře podle konkrétního receptu. Ať se dílo podaří!
Komentáře
12. 8. 2023 12:48
11. 7. 2022 16:51
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Zahušťování pokrmů na mnoho způsobů. Jíška je jen jednou z možností