Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský řízek podle Honzy Punčocháře

Pravé holandské řízky, připravené z mletého bůčku, zjemněné strouhaným sýrem a mlékem jsou dokonale křupavé na povrchu a uvnitř šťavnaté a vláčné. Připravte si toto oblíbené jídlo Honzy Punčocháře s ním a přesně podle jeho chuti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby uležení masové směsi v lednici

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby uležení masové směsi v lednici)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vepřový bůček jednou nameleme a nasolíme a přidáme podle chuti namletého muškátového oříšku. Přidáme čerstvý pepř a směs zalijeme plnotučným mlékem. Krok 2: Sýr s dostatečným obsahem tuku nastrouháme nahrubo a přidáme ho k masové směsi. Ideální poměr je 1 díl sýru ku 4 dílům masa. Krok 3: Takto připravenou směs zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do druhého dne uležet do lednice. Krok 4: Další den si nachystáme trojobal, tedy hladkou mouku, osolená vejce s kapkou mléka a strouhanku - ideálně domácí z namletého pečiva nebo i z čerstvé veky a třeba i s přidáním bylinek. Krok 5: Masovou směs vyjmeme z lednice a tvoříme z ní koule, které pokládáme do mouky. Mezitím už dáme do kastrolu rozpálit sádlo. Ideálně na teplotu 160-165 °C. Krok 6: V obalování pokračujeme namočením do vajec, pak do strouhanky a až poté z koule vytvoříme placku o síle asi 1,5 cm. Strouhanku lehce zapracujeme, aby nevytekl sýr. Troubu zapneme na 150 °C. Krok 7: Jakmile olej dosáhne požadované teploty ke smažení, do každého středu řízku uděláme důlek, aby se maso dobře usmažilo. Vkládáme do rozpáleného sádla tak, aby hladina dosahovala asi do poloviny výšky řízku. Smažíme pozvolna a kastrolem lehce kroužíme na plotně. Krok 8: Řízky obrátíme smažit i z druhé strany a poté je ještě vložíme na 7 minut do trouby. Pečeme při 150 °C. Mezitím připravíme přílohový salátek. Krok 9: Půl červené cibule nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a dobře osolíme. Promneme ji prsty, aby zkřehla, bude tak lépe stravitelná a pustí šťávu, která salát dobře dochutí. Krok 10: Okurku umyjeme a nastrouháme na tenká kolečka. Přidáme trošku cukru, vinný bílý ocet a olivový olej. Promícháme a necháme přibližně 10 minut odpočinout. Krok 11: Řízky vyjmeme z trouby a z kastrolu je přeložíme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Krok 12: Na talíř servírujeme okurkový salát a holandský řízek.

TIP: Jak na skvělé řízky podle Honzy Punčocháře

Zveřejněno 10. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Holandský řízek podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ooE

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Holandský řízek podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ooE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
bok vepřový, sýr tvrdý, mléko plnotučné, mouka hladká, strouhanka, vejce, mléko, ořech muškátový, petrželka hladkolistá, sůl, pepř mletý, sádlo, okurka čerstvá, ocet vinný, olej olivový, cibule červená, cukr krupice, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu