Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výroba křupavé vrstvy podle Heleny Fléglové

Křupavá vrstva neboli craquelin posune každý dezert z odpalovaného těsta do úplně jiné dimenze. Nádherně ozdobí Paris-Brest, éclairs i choux. Připravte si ten nejlepší craquelin podle české cukrářky Heleny Fléglové a vaše dezerty budou dokonalé.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby mražení

30 min (30 min příprava, bez doby mražení)

Suroviny pro 2 dávky

2dávky

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Křupavá vrstva těstu dodá skvělou texturu a křupavost. Obvykle se používá při výrobě Paris-Brest a éclairs. Připravíme bezbarvou a barevnou variantu. Krok 2: Na bezbarvou variantu vsypeme do misky 90 g hladké mouky, 90 g cukru krystal a 75 g čerstvého másla. Ručně zpracujeme do kompaktní hmoty. Krok 3: Na barevný croustillant dáme do mísy robotu 90 g hladké mouky, 75 g čerstvého másla, 90 g cukru krystal, 5 g kakaa a 0,6 g zeleného barviva. Robota zapneme na nízké otáčky. Postupně propracováváme, až vznikne kompaktní hmota, a poté ještě dopracujeme rukou. Krok 4: K rozvalování barevného těsta použijeme fólii o rozměru 40 × 60 cm, kterou můžeme nahradit stejně velkým archem pečicího papíru. Na jednu polovinu fólie položíme zelené těsto, druhou polovinu fólie přehneme přes těsto a válečkem opatrně rozválíme na tloušťku 1–2 mm. Těsto se nejlépe vyvaluje, když má pokojovou teplotu. Pokud bychom ho rozvalovali vychlazené, drolilo by se. Zelené těsto se hodí na Paris-Brest, proto si ho ihned předkrájíme a pak teprve dáme mrazit. Kdybychom ho krájeli až zmražené, praskalo by. Krok 5: Z těsta vykrájíme kulatým vykrajovátkem o průměru 6 cm a požadované tvary. Středy vykrojíme cukrářskou špičkou s rovným okrajem. Vykrájené tvary necháme ležet na jejich původním místě na fólii. Krok 6: Stejný postup vyvalování zopakujeme se světlým těstem, ale místo fólie použijeme pečicí papír. Při rozvalování průběžně vyrovnáváme záhyby, které se na pečicím papíře tvoří, a to z obou stran, jinak by se tvary v místě záhybů lámaly. Plát těsta rovnoměrně vyvalujeme až do tloušťky 1–2 mm. Krok 7: Ze světlého těsta vykrájíme kroužky o průměru 3,5 cm a obdélníčky o rozměru 12 × 2,5 cm. Po vykrájení pláty těsta opět přiklopíme pečicím papírem a takto připravené croustillanty vložíme na 10–15 minut do mrazáku.

Zveřejněno 26. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Výroba křupavé vrstvy podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yKvR

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Výroba křupavé vrstvy podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yKvR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr krystal, máslo, kakao,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu