Kontrabáš z pohanky zapečený

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Bramborová jídla 18 názorů

Suroviny

asi 1/2 balíčku pohanky - kroupa nebo lámanka
1 kg brambor
kmín
2 cibule
1 palička česneku
asi 200 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs)
sůl
pepř
majoránka
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka.

  2. Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Lépe je hrnek s pohankou zabalit do utěrky a dát do peřin. Krásně dojde.

  3. Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme - kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné.

  4. Můžeme podávat, ale lepší je ještě celý kontrabáš nandat do pekáčku vymazaného sádlem a zapéct v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.

Poznámka

Recept jsem našla před časem na Labužníku a od té doby miluju pohanku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kontrabáš z pohanky zapečený

  • zizala zizala(autorka receptu)

    cathleen: :-D Tímto jsi mi připomněla, že jsem kontrabáš už dlouho nedělala, musím napravit, máme ho taky moc rádi :-p
    Děkuju za krásnou fotku :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Měli jsme k obědu předevčírem - opět :-D
    Naše rodina má tohle voňavé jídlo moc ráda:yes: (přidávám uzený bůček a před dopečením zasypu strouhaným sýrem).

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    tejaja: Při termickém loupání se nažky napařují horkou párou a následně se prudce usuší. Přitom oplodí praskne a kroupa se pak snadno mechanicky oddělí od oplodí. Výhodou tohoto způsobu je větší výtěžnost krup, nevýhodou energetická náročnost a některé chuťové změny. Vysoké teploty při sušení ničí vitamíny, obsažené v pohankovém semenu, a umožňují vznik karcinogenních sloučenin. :-!:-!:-!
    http://www.pohankovymlyn.com/mlyn.php?kapitola=rem...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veruu: nekupuj lámanku, ale normálnu pohánku - celé zrná. Daj ich do misky, zalej vriacou vodou ( nie z konvice ), zakry a daj do perín ( zabaľ dobre do paplónov a pod, čo máš doma. Vodu zalievaj asi 1 cm nad pohánku. Nechaj cca 25 min v perinách a máš krásnu pohánku, zrnko od zrnka ;-) Takže lámanku nie, je to zbytok, ktorý vznikne pri lúpaní pohánky, prípadne mletí na múku. Kupujem termicky lúpanú pohánku, je to na obale napísané a je hnedá, nie biela. Tým si zachováva všetky minerály, ak je termicky lúpaná.;-)

    Odpovědět

  • Veruu Veruu(neregistrovaný)

    Dobrý den, zkoušela jsem pohanku, ale podle některých receptů jsem jí pouze spařila horkou vodou a vznikla mi takoá kaše s divným slizem :-( Chtěla jsem se zeptat, zda je to normální nebo se musí lámanka jen vařit? Moc děkuji :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Evi, to jsem ráda, že Ti chutnalo, za fotku dík :-K

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Jaruš,pohanka výborná:-pjen ty brambory jsem si nakrájela na menší kousky a opražila zároveň s uzeninou a už jsem nezapékala:yes:+4přidala jsem Ti fotečku:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tu je tá nádhera!!;-)+

    Odpovědět

  • hedus hedus(neregistrovaný)

    zizalo já;-( i po vodě:-O

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Heduš, tak to nejez sama, s někým se rozděl:-D:-D Z jedné porce určitě nepřibereš 2 kila:-8

    Odpovědět

  • hedus hedus(neregistrovaný)

    Ahoj žížalo, no toje právě vtip, že když to sním že přiberu alespon 2 kila pa heduš:-//

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Tak se tady se zájmem dívám na tohle jídlo. Ještě nikdy jsem nevařila pohanku a čím déle tady chodím, tím víc si uvědomuji, kolik jsem toho ještě nevařila, např, kapustovou polévku s hrachem a jak byla výborná!:-p Takže, tohle si ukládám a určitě prubnu a určitě bych to dala zapéct do trouby;-):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ale je to dobré na cievy:-D Pohánka obsahuje rutín. :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    No, Heduš, na hubnutí to tedy není, to musíš najít jiný recept:-D Ale dobré to je:-p

    Odpovědět

  • hedus hedus(neregistrovaný)

    hm- to vypadá velice dobře upně cejtím jak hubnu to skusím dík:-D:yes:

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: recepty na jídla z pohanky nejlepší recepty z pohanky pohanka lámanka recepty jidlo z pohanky jídla z pohanky pokrmy z pohanky recepty pohanka recepty kontrabáš z pohanky zapékaná pohanka valašský kontrabáš recepty pohanka jídla s pohankou jídla s pohanky valašské recepty s pohankou jídlo s pohanky pohanka kontrabáš pohanka lámanka recept recept na pohanku recepty s pohanky pohanka recept

Zapomněl/a jsem heslo